Lars Wedholm, testledare Dala Sports Academy.
1 av 3
Lars Wedholm, testledare Dala Sports Academy. Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio.
Skylt på dörren till labbet.
2 av 3
Forskare i Falun har ansvarat för att testa så handtaget mäter korrekt, och återkoppla utformningen på handtaget. Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio.
Tomas Carlsson, Lars Westholm och Magnus Carlsson vid Dala Sports Academy jobbar med att ta fram det nya stavhandtaget.
3 av 3
Tomas Carlsson, Lars Westholm och Magnus Carlsson vid Dala Sports Academy jobbar med att ta fram det nya stavhandtaget. Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio.

Nytt stavhandtag ska ge snabbare åkning hoppas forskare

Forskare: Effektutveckling är ett bättre mått
3:02 min

Forskare i Falun och Göteborg håller just nu på att ta fram ett nytt stavhandtag för skidåkare. Handtaget ska kunna mäta krafteffekt i stakningen.

– Det nya stavhandtaget är tänkt att hjälpa åkarna till exempel med tekniken. Du får ju se exakt hur din kraftkurva ser ut vid varje stavtag, säger längdskidåkningsforskaren Tomas Carlsson vid Dala Sports Academy i Falun.

Effektutvecklingen har en direkt påverkan på åktiden. Datan som stavhandtaget registrerar skickas sedan till en app i telefonen.

– Vanliga fall brukar man gå på hjärtfrekvens och sådant man kan mäta fram men effektutvecklingen är ett bättre mått,  säger projektledaren Magnus Carlsson.

Stavhandtaget som mäter effekt är ett samarbete med forskargruppen sport och teknologi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Försök har gjorts tidigare , men har ofta fallit på att handtaget blivit för tungt.

– Det finns egentligen två komponenter i det, en kraftmätare och ett gyro som mäter vilken vinkel du har på staven. Och med hjälp av dom komponenterna kan du alltså beräkna kraften. Det chalmeristerna har lyckats med är ju att göra ett lätt handtag som mäter korrekt, säger Magnus Carlsson.

Uppdraget för forskarna i Falun har varit att testa så handtaget mäter korrekt och att återkoppla utformningen på handtaget, alltså hur det känns att åka med.

Ett arbete som inneburit många kilometer på rullbandet för förre landslagsskidåkaren Lars Wedholm, som också är testledare i labbet på Dala Sports Academy.

– Motionärer skulle den kunna lära att känna kroppens signaler. Många har en uppfattning om hur kroppen svarar och utvecklas, men här får du svart på vitt att den faktiskt gör det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".