Viktoria Elenius med hunden Indus på isen i Luleå södra hamn.
Viktoria Elenius med hunden Indus på isen i Luleå södra hamn. Foto: Nils Eklund

Snö och regn på julafton

"Trolig blötsnö på sydländska höglandet"
1:32 min

Den senaste veckan har varit extremt mild på sina håll i framförallt norra Sverige och under julafton väntas regn i söder samtidigt som längtan efter mer snö ser ut att infrias i norr.

– Det tycker jag är bra, det ska ju snöa på julafton. Jag jobbar ju i södra Sverige så när man kommer upp hit vill man ju ha en riktig vinter, säger Viktoria Elenius som dras iväg på spark av schäfern Indus på isen utanför Luleå.

Där har fluffig snö ersatts av en betydligt hårdare skare i och med mildvädret i norra Sverige i veckan. Hemavan uppmätte midsommartemperaturer på sju plusgrader nattetid.

Enligt SMHI sträcker sig snötäcket just nu från norra Dalarna och uppåt med undantag för fläckar längs Norrlandskusten, men en front västerifrån på julafton kan komma att måla om snökartan något.

Men för de snötörstande julfirarna rapporteras ändå om ett 60-tal svenska skidanläggningar, så långt ner som i Östergötland och Västra Götaland, som nu öppnat eller kommer öppna under jul- och nyårshelgen. Även om det kan vara svårt att tro.

– Vi har kunnat producera lite snö och haft de i högar fram till för några dagar sen som vi körde ut och la i en nedfart, förklarar Cecilia Lind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".