Enligt åklagaren tjänade de två unga läkarstudenterna ungefär 2,5 miljoner kronor på sina lyckade aktieaffärer.
Enligt åklagaren tjänade de två unga läkarstudenterna ungefär 2,5 miljoner kronor på sina lyckade aktieaffärer. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Studenter döms för aktiebloggande

Åklagare: Principiellt viktig dom
1:23 min

Två läkarstudenter dömdes i dag vid Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att ha fifflat till sig 2,5 miljon kronor på börsen. Det genom att skriva positiva blogginlägg om företag de själva ägde aktier i, som de sedan kunde sälja med vinst.

Sven-Eric Ohlsson är försvarsadvokat åt en av de dömda männen.

– Tingsrätten har i stor utsträckning lyssnat på åklagaren. Men påföljden ser vi som en ljusglimt, säger han.

De båda männen ska enligt domen ha skrivit flera positiva blogginlägg på nätet om framför allt läkemedelsbolag de själva ägt aktier i. Inlägg som sedan spridits och enligt tingsrätten fått bolagens aktier att stiga. Studenterna ska då ha sålt av aktierna med vinst.

Männen har nekat till brott och hävdat sin rätt till yttrandefrihet och rätt att äga egendom. Men den förklaringen köper inte tingsrätten, som menar att männen haft en uttänkt brottsplan som syftat just till att påverka börskursen för de aktuella bolagen.

Tingsrätten konstaterar att brotten, grov otillbörlig marknadspåverkan, har högt straffvärde, men nöjer sig med villkorlig dom och 200 dagsböter eftersom männens vinst på 2,5 miljon kronor förverkas och tillfaller staten.

Jan Tibbling, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, är nöjd med att männen fälls men besviken över påföljden. Båda sidor ska nu analysera domen innan de bestämmer hur de går vidare. Men eftersom det är första gången personer som skrivit i aktieforum på nätet åtalats för denna typ av brott lutar åklagarsidan åt ett överklagande.

– Vi får läsa domen och ta ställning till om överklagan kommer att ske. Men mycket talar för det eftersom det är en principiellt viktig dom, säger Jan Tibbling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".