Nu har hovrättens dom fallit gällande krogmorden på Vår Korg och Bar
Nu har hovrättens dom fallit gällande krogmorden på Vår Korg och Bar Foto: Polisen, Josipa Kesic/Sveriges Radio

Sju män döms för dubbelmordet på Vår krog och bar

Krogens ägare: Man är faktiskt rädd att jobba här
2:27 min

Hovrätten för västra Sverige fastställde i dag i alla väsentliga delar tingsrättens dom och dömer sju unga män till fängelse för dubbelmordet på en restaurang i Biskopsgården förra året.

Två män gick in på restaurangen och sköt med automatvapen.

Och för Osman Chan som driver Vår Krog o Bar tillsammans med sina söner finns händelsen ständigt med. De glömmer aldrig kvällen då två maskerade män kom in på restaurangen och sköt med automatvapen.

– Man är faktiskt rädd att jobba här. Min äldsta son valde att sluta förra månaden på grund av detta eländet, säger Osman Chan.

I dag fastställde hovrätten i allt väsentligt tingsrätten dom.

Sju unga män döms till långa fängelsestraff varav två till livstid för att gemensamt och i samråd genomfört restaurangskjutningen.

En person frikänns. Hans medverkan är inte bevisad, enligt hovrätten.

En brist i åklagarnas utredning är att man inte kunnat bevisa vem som höll i vapnen och det gör att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, väljer att döma samtliga för medhjälp till mord.

Lagmannen Hjalmar Forsberg förklarar det så här.

– Eftersom man inte kan säga vem av de fem personerna som hade vilken roll så får man göra så enligt den principen som gäller i straffrätten, nämligen att man får göra den förmånligaste bedömningen för samtliga. Det innebär i det här fallet att de placeras i hyrbilen och de döms för medhjälp, säger Hjalmar Forsberg.

Det är en omfattande teknisk bevisning som åklagarna har lagt fram med bland annat kartläggningar av hyrbilar, telefontrafik och datainloggningar.

Och målet har till stor del handlat om bevisvärdering.

Åklagare Johan Udén är nöjd.

– Om man ser till ingångsläget att vi inte har några tekniska spår på brottsplatsen så är det inte alls konstigt. Det är en stor framgång att vi nått hit, säger han.

Samtliga av de tilltalade har hela tiden nekat till brott och överklagade domen till hovrätten.

Det är oklart om någon kommer försöka överklaga vidare.

Advokat Thomas Larsson företräder en 21-årig man vars straff fastställdes till 14 års fängelse.

– De som ska ta ansvar för det som hände på Vår Krog i mars förra året de ska ha hårda straff, så är systemet uppbyggt. Grova brott ger grova straff. Just min kille förnekar all inblandning och då kan det ju upplevas som tufft. Men nu har både tingsrätt och hovrätt funnit honom skyldig och då får han också sina påföljder, säger advokat Thomas Larsson.

Domen i dag har ett viktigt signalvärde.

För polisen har det varit viktigt att visa upp resultat i kampen mot det grova våldet och gängkriminaliteten.

Kring gängen har funnits en så kallad tysthetskultur där människor inte velat eller vågat prata med polisen, men efter restaurangskjutningen såg polisen en förändring.

– Det har haft en stor betydelse att man i dag har fått bekräftat att om vi hjälps åt så blir det bra, säger Robert Karlsson, chef för polisens utredningsenhet i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".