Delad bild: Turkisk flagga och turister som solar på en strand i Bodrum.
Antalet besökare har i år minskat med 30 procent jämfört med förra året. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT, Lefteris Pitarakis/AP/TT

Turistindustrin i Turkiet är i djup kris

"Varje år blir det sämre"
2:08 min

Antalet besökare till Turkiet har i år minskat med 30 procent jämfört med förra året. Under året har landet sett flera blodiga terrordåd, kuppförsök och negativ uppmärksamhet om minskad mediefrihet.

Många som arbetar inom turistindustrin har redan förlorat sina jobb. Barägaren Ewen i Marmaris säger att 2016 var det sämsta turiståret han varit med om.

– Varje år blir det sämre och antalet turister minskar. Staden är beroende av turister och om det inte är några turister blir det inga affärer, säger han.

Det finns många siffror som bekräftar krisen inom den turkiska turistindustrin. Totalt 2016 har antalet anlända turister minskat med 30 procent jämfört med 2015. Men om man ser till juli och augusti, de två stora turistmånaderna, så var minskningen 50 procent.

– Det har varit problem i Turkiet och människor är rädda för att komma hit, säger Barägaren Ewen.

Turistindustrin planerar nu åtgärder för att vända den negativa trenden. Till exempel vill man halvera momsen inom turistnäringen till fyra procent. Turistindustrins samarbetsorganisation hoppas att man inom två år ska vara tillbaka på 2015 års nivå igen, om inget nytt händer.

Barägaren Ewen är skeptisk till en snabb förbättring.

– Jag tror att det kommer att bli problem också nästa sommar. Det kommer inte att bli en bra sommar. Freden måste komma till landet, till vårt land och till våra grannar. Då kommer det att bli bättre, säger han.

Relaterat

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".