Utanför Riksbanken.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Riksbanken ska vändas ut och in

Finansmarknadsministern: Finns det en väldigt bred samsyn i riksdagen
1:45 min

Vad ska Riksbanken ha för mål i framtiden, och vilka verktyg ska man ha till sitt förfogande och hur ska verksamheten kontrolleras? Det är frågor som en parlamentarisk utredning ska jobba med i över två år.

Det är förre chefen för Konjunkturinstitutet, Mats Dillén, som ska leda arbetet med att se över riksbankslagen.

– Det har hänt väldigt mycket under de senaste 20 åren. Vi har haft en finanskris, vi har haft finansiell turbulens, vi har negativ ränta, vi har haft väldiga problem att få upp inflationen mot inflationsmålet.

– Vi har haft en makroekonomisk utveckling som vi inte har sett tidigare i historien som man bör reflektera kring när man bestämmer regelverket som ska omgärda Riksbanken, säger Dillén.

Det enda mål som Riksbanken har i dag för sin penningpolitik är inflationsmålet, där Riksbanken själv har slagit fast att det ska vara en årlig ökning av konsumentprisindex med två procent. Men inflationsmålet kanske istället ska bestämmas i lag och nivån kanske ska vara en annan och det kanske finns lämpligare inflationsmått.

Och så finns det ett förslag från bland andra socialdemokraterna att Riksbanken också ska ha ett mål för sysselsättningen i landet precis som den amerikanska centralbanken Federal Reserve har.

Andra frågor är hur Riksbanken ska ledas och hur den demokratiska kontrollen av verksamheten ska se ut. Ja, många bollar ska kastas upp. Men att Riksbanken även i fortsättningen ska ha ett stort mått av självständighet ska inte ändras, säger finansmarknadsminister Per Bolund:

– Riksbanken är en oberoende myndighet och ska vara oberoende. Det finns det en väldigt bred samsyn kring i Sveriges riksdag. Så där tror jag inte att det finns någon tveksamhet överhuvudtaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".