Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
1 av 2
Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Maria Ferm
2 av 2
Maria Ferm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skarp kritik mot regeringen för familjeåterföreningen

Flera partier kritiska
1:48 min

Regeringen får stark kritik från flera partier i frågan om familjeåterförening sedan UD har fattat flera beslut, som i princip gör det omöjligt för syrier, att komma få hit sina familjer.

– Det är bedrövligt. Vi har sett effekterna av det under en längre tid nu och det berör tusentals personer. Regeringen borde bestämma vilken politik de vill föra och stå för den. Det är ett sätt att försöka komma undan, att hålla isär familjer. Det är inte rimligt, säger Johanna Jönsson, som är Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

De som har rätt till familjeåterförening måste besöka en svensk ambassad för att göra en intervju.

Utrikesdepartementet, UD, har bestämt att syrier bara får göra intervjuerna på svenska ambassader i fem länder, men redan när beslutet fattades i somras, hade dessa länder infört visumkrav, vilket i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig dit.

– Det är dags att regeringen talar ur skägget och klargör att bakom detta ligger en ambition att försvåra för familjeåterförening. Om man driver en sådan politik så bör Miljöpartiet och Socialdemokraterna vara uppriktiga och säga att det är det man menar, säger Fredrik Malm, som är Liberalernas migrationstalesperson.

Maria Ferm är Miljöpartiets migrationstalesperson.

– Jag förutsätter att regeringen tycker att det är någonting vi behöver lösa så snart det bara går.

Ni är ju en del av regeringen?

– Absolut, men jag är intervjuad som talesperson för miljöpartiet. Det är viktigt för oss som parti, men också något som jag hoppas att UD kan jobba med och försöka lösa så snart det går.

Även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är starkt kritiska till UD:s hantering av familjeåterförening.

Moderaterna svarar att frågan ligger på UD:s bord. SD har ännu inte gett någon kommentar till Ekot.

Fredrik Lund Sammeli är Socialdemokraternas talesperson i migrationsfrågor. Han tycker att det är bra att UD nu har sagt att de ska se över frågan.

– Ni har ju pekat på ett problem som gör att människor har svårt att familjeråterförenas. För mig som socialdemokrat är det viktigt att dem människor som har den rätten också ska ges möjligheten. Det behöver UD jobba med för att säkerhetsställa att man kan ta sig till närliggande länder och genomföra de processer, som är nödvändiga för att kunna familjeåterförenas, säger Fredrik Lund Sammeli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".