Telekombolagen upphör med lagringen av trafikdatan.
Telekombolagen upphör med lagringen av trafikdatan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telekombolagen slutar lagra trafikdata

Tele2: Den svenska datalagringen har gått alldeles för långt
1:31 min

Telekombolagen behöver inte lagra trafikdata framöver. Det slogs fast av Kammarrätten i dag efter att man följt gårdagens dom i EU-domstolen.

Beslutet innebär att telekombolagen genast slutar lagra uppgifter.

– Vi kommer att upphöra med lagringen och radera all information som vi lagrat tidigare. Det har vi redan påbörjat, säger Tele2:s chefsjurist Stefan Backman.

Sedan tidigare har Telenor sagt att de omedelbart slutar lagra. Även Telia enligt pressansvarige Inger Gunterberg.

– Vi slutar att lagra uppgifter nu enligt de kraven som dataregleringslagen ställer på oss. Det kommer vi att påbörja med omgående, säger hon.

Trafikdatan kan vara sms, samtal, positionering, Ip-adresser med mera. Även internetleverantörerna påverkas av degens beslut hos Kammarrätten.

Under gårdagskvällen sade inrikesminister Anders Ygeman att telekombolagen, trots EU-domstolens dom, borde fortsätta lagra trafikdatan för att underlätta brottsbekämpningen. Ett uttalande som Tele2:s chefsjurist Stefan Backman är kritisk mot.

– Det han uppmanar till är att vi ska fortsätta att tillämpa en lag som EU-domstolen har konstaterat står i strid med grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Det är för oss helt främmande. Vi förstår att de brottsbekämpande myndigheterna är i behov av någon form av datalagring. Men den svenska datalagringen har gått alldeles för långt, säger han.

Han hoppas nu på en snabb förändring.

– Nu är det upp till lagstiftarna, som Anders Ygeman, att faktiskt hitta en mer balanserad lagstiftning där man även tar hänsyn till den personliga integriteten. Det är just det som EU-domstolen riktar in sin kritik mot, att man inte gjort det i Sverige, säger Stefan Backman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".