Den italienska banken Monte dei Paschi di Siena
Foto: Antonio Calanni/TT

Italienska staten kan tvingas rädda krisbank

Den italienska banken Monte dei Paschi di Siena har inte lyckats få ihop fem miljarder euro i nytt kapital. Risken ökar nu att staten måste rädda banken från konkurs.

Banken har misslyckats att få in tillräckligt mycket nytt kapital från privata investerare för att rädda banken.

Enligt uppgifter till Reuters drog sig Qatars statliga investeringsfond, som skulle ha stått för en ansenlig del av pengarna, ur räddningsupplägget. Fondens investering var avgörande för att andra aktörer skulle vilja gå in med kapital. 

Under torsdagskvällen godkände Italiens regering ett räddningspaket för att hjälpa landets krisande banker, däribland Monte Dei Paschi Di Siena. 

Monte dei Paschi di Siena är världens äldsta bank och en av Italiens största.

Den är en av flera italienska banker som hamnat i kris, bland annat på grund av att man gett dåliga lån med låga vinster för banken.

Det är inte klarlagt om de tusentals italienare som har pengar i banken kommer att få tillbaka alla dessa om staten griper in. En särskild svårighet är att många italienare har sparat genom att gå in som delägare i banken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".