Aleppo i Syrien
Foto: Youssef Karwashan/AFP/TT

Evakueringen av Aleppo är klar

Syrienkännare: Beskrivs som en stor vinst för regimen
6:19 min

Den syriska regimen säger sig nu kontrollera hela staden efter fyra år av strider. Under torsdagskvällen lämnade de sista evakueringsbussarna staden.

Regimen beskriver återtagandet av staden som en stor vinst, säger Syrien-kännaren Joel Ahlberg vid Folke Bernadotteakademin.

– Statlig media beskriver det som en stor seger och regimens bundsförvanter är mycket angelägna om att beskriva det så. Ett annat sätt att se på det är att den syriska regimen kontrollerar en tredjedel av det syriska territoriet. Två tredjedelar kontrolleras av andra grupperingar, allt från oppositionen till terrorgruppen IS och kurdiska grupper, säger Joel Ahlberg.

– Med den bakgrunden kan man ifrågasätta om det här är en stor seger, säger han.

En talesperson för rebellerna säger till nyhetsbyrån AFP att det var ett stort nederlag att förlora Aleppo efter att de sista evakuerings-bussarna med rebeller och civila lämnat staden under torsdagskvällen.

Joel Ahlberg säger att det i mycket handlar om ett psykologiskt nederlag. 

– De har tappat kontrollen över en viktig del av Aleppo, som har varit ett stort befolkningscentrum och en viktig industriell bas för Syrien. Många inom oppositionen funderar nu över vad de ska göra nu och civilbefolkningen beskyller delar av oppositionen för inkompetens och brist på samordning, säger Joel Ahlberg.

Ahlberg beskriver framtiden för Aleppo som dyster. Stora delar av östra Aleppo har förstörts och Joel Ahlberg tror att det kan bli svårt för regimen att bygga upp staden igen. 

– Jag tror det blir väldigt svårt eftersom den inte har ett internationellt stöd, säger han.

Enligt Ahlberg har många av de som lämnat Aleppo har flytt till Idlib-provinsen, en region som många tror kommer bli nästa mål för regimen.

– Det är tiotusentals som tvingats lämna och de går från en otroligt osäker tillvaro till en annan osäker tillvaro, säger Joel Ahlberg vid Folke Bernadotteakademin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".