Råvaror har gått bra på börsen i år, men elektronikbranscher har haft det tuffare.
Foto: Leif R Jansson/TT, Henrik Montgomery/TT

Råvarurelaterat årets vinnare på börsen

"Den typen av vändning kommer inte så ofta"
2:27 min

Två sektorer sticker ut på Stockholmsbörsen. Råvarurelaterade bolag har skjutit i höjden under andra halvan av året och index för tekniksektorn har pressats med Ericsson som sänke.

– Den typen av kraftfulla vändning till det bättre som vi har sett i råvarusektorn under året kommer inte så ofta. Det är alltid överraskande hur kraftiga sådana vändningar kan bli, säger Esbjörn Lundevall som är aktiestrateg på SEB.

Långt in på 2016 hade bolag som SSAB och Boliden fortfarande backat jämfört med årsskiftet men i takt med att optimismen kom tillbaka började de klättra på Stockholmsbörsen. De tillhör nu de största vinnarna i år.

Högre metallpriser och en starkare dollar ligger bakom. I slutet på året har dessutom Donald Trumps löften om ökade infrastruktursatsningar gynnat framför allt SSAB, säger Esbjörn Lundevall på SEB.

– Där finns det jättemycket förhoppningar om att grovplåts-priserna ska stiga både som en följd av handelshinder mot Kina och som en följd av ökad efterfrågan på industrins produkter i USA.

– Även leverantörer av utrustning för att ta fram mineraler som Atlas Copco och Sandvik har också fått ett ordentligt lyft.

Lundevall säger också att det finns en risk med den nästan ”hejdlösa” optimismen kring råvarurelaterade bolag efter Trumps seger i USA. Han får visst medhåll av Jan Dworsky, aktiestrateg på Handelsbanken.

– Visst finns det en risk att marknaden har sprungit i väg lite för mycket på den här förhoppningen. Det kan ta tid innan det händer något i verkligheten. Sedan är den svenska kronan lite av en joker i sammanhanget, säger Dworsky.

Det finns också branscher som fått ordentligt med stryk i år på Stockholmsbörsen. Index för teknikbolagen har dragits ned av att stora bolag som Ericsson, Nokia och Fingerprint backat kraftigt. Dessutom har andra stabila branscher hamnat på förlorarsidan.

– Teleoperatörer till exempel tillhör också strykklassen i år. Det är för att kapital roterats från de här mer stabila branscherna in i mer konjunkturexponerade bolag som SSAB och Boliden, säger Esbjörn Lundevall på SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".