Polisen ska bli bättre på hedersrelaterade brott
Foto: Heiko Junge/TT, Maja Suslin/TT

Polisen ska få bättre kunskaper om hedersbrott

"Kan tänka sig en ny brottskod"
2:33 min

Hedersrelaterade brott utreds och lagförs olika i olika delar av landet och polisen saknar viss kunskap om brotten, det visar myndighetens inventering.

Poliskommissarie Jenny Edin har nyligen blivit nationellt ansvarig för hedersrelaterad brottslighet och hon tänker sig flera förändringar.

– Det man skulle kunna tänka sig är att man skulle föra in en brottskod på samma sätt som man har exempelvis vid hatbrott. Och det innebär att man i polisen anmälningssystem för in en markering som gör det lättare att både fånga upp de här ärendena och vidta rätt åtgärder, samt att även föra statistik över brotten.

– Det man också kan tänka sig är att brott med hedersmotiv kan få en egen straffskärpningsregel, i brottsbalkens 29:e kapitel, på samma sätt som för hatbrott.

Jenny Edin är den som nu har uppdraget att se till att polismyndigheten framöver ska hantera hedersrelaterad brottslighet på ett enhetligt sätt. En av åtgärder blir att införa en brottskod för brottet.

Det ger en möjlighet att kartlägga brottsligheten, och att följa upp att brotten lagförs på motsvarande sätt. Att kunna bättre kartlägga brottsligheten och dra lärdom av erfarenheter och dela med sig av kollegors erfarenheter.

Mari Gustavsson, civil barnutredare vid polisens familjevåldsenhet rättscentrum i Örebro är en av många inom polisen som länge efterlyst ökade kunskaper inom polisorganisationen.

– Vi behöver ha kunskap, vi behöver ha nätverk. Vi poliser klarar inte att ensamma utreda den här typen av problematik. För det är komplext, svårt och det kan vara farligt. Men vi behöver också veta om det finns nya företeelser som sker, omvärldsinformation. Vad som händer i olika länder, och vi som utreder måste ha de kunskaperna.

Polisens egen inventering på hur hedersrelaterade brott hanteras visar att det görs väldigt få riskbedömningar vid de här brotten. De hanteras på olika vis inom olika delar av organisationen beroende på vilka kunskaper det finns vid de olika enheterna, och slutligen lagförs brotten också olika.

Polisen sammanfattande rapport konstaterar också att en del ärende läggs ned på grund av bristande bevis och det kan bero på att ärenden kan vara komplexa och att det kan vara svårt för en utredare att se samband mellan händelser som drabbat ett brottsoffer för att de skett på olika geografiska platser eller för att det funnits flera gärningsmän.

Det blir nu Jenny Edins uppdrag att öka polisens kunskaper om hedersrelaterade brott.

– Så att alla polisen kan ha en bättre grundnivå, och att man för in den mentala beredskapen även om det inte är tydligt direkt i det första skedet. Sedan kommer vi också behöva ett antal personer med specialistkunskaper.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".