Flera människor har dött i protesterna i Kinshasa och Lubumbashi
Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT

Flera döda i protester i Kongo-Kinshasa

Sammandrabbningar mellan protesterande och poliser
1:22 min

Minst 34 människor har dödats i de protester som pågått sedan i måndags då landets president Joseph Kabila enligt grundlagen egentligen skulle avgått.

Det har inte varit lika våldsamma protester som i september i Kinshasa, men över hela landet har det förekommit sporadiska manifestationer de senaste dagarna.

Landets polis och militär har dock lagt en fast hand över motståndet till att president Joseph Kabila väljer att sitta kvar vid makten trots att han borde ha avgått enligt konstitutionen.

Organisationen Human Rights Watch säger att minst 34 människor har dödats i landet sedan protesterna började i måndags.

I landets näst största stad, Lubumbashi i Katanga-provinsen har det varit spänt det senaste dygnet. Ett helt område i stadens södra del stängdes av polisen som sedan genomförde massarresteringar där, enligt vittnen. I Lubumbashi var det våldsamma konfrontationer mellan protesterande och polisen natten till onsdag då två polisstationer plundrades.

Lubumbashi är ett fäste för oppositionen och hemstad till Moise Katumbi, provinens tidigare guvernör och troligen president Kabilas främste politiske motståndare. Men Katumbi tvingades fly landet i våras efter trakasserier från polis och militär.

Medlingssamtal mellan oppositionen och Kabila-regeringen återupptogs igår men många tror inte att de kommer leda till så mycket eftersom oppositionens krav är att Kabila avgår och utlyser val nästa år. Kabila har sagt att val tidigast kommer att hållas i april 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".