Australiens premiärminister Malcom Turnbull och Melbournes skyline.
Australiens premiärminister Malcom Turnbull och Melbournes skyline. Foto: Peter ParksAnders Wiklund/TT

Terrordåd stoppades i Melbourne

Polischef: De hade både sprängämnen och andra vapen
1:45 min

Enligt Australisk polis har man avvärjt en stor terrorattack planerad till nu under julhelgen i Melbourne.

Idag kommer fem unga män att åtalas för förberedelse för terrorattack.

Delstaten Victorias polischef säger att om de lyckats hade många riskerat dödas och skadas.

– De hade både sprängämnen och andra vapen, säger polischef Graham Ashton till lokala medier och lägger till att den var planerad att utföras under julhelgen, säger han. 

Enligt polisen planerade männen attacker mot Federation Square, järnvägsstationen Flinders Street och St: Pauls Katedralen . Alla platserna är belägna i centrala Melbourne populära både bland lokalbefolkningen och turister.

Dessutom ligger Melbournes stora Cricket arena på kort avstånd därifrån och där väntas upp emot 100 000 människor samlas på annandag jul då Australien och Pakistan möts i en testmatch.

De fem misstänkta är mellan 20 och 26 år gamla. Fyra av dem är födda i Australien med tunisisk bakgrund. Den femte är född i Egypten men är Australisk medborgare. Polis och säkerhettjänst har haft gruppen under uppsikt en längre tid.

Australiens premiärminister Malcom Turnbull konstaterade att dessa terrorister nu inte längre är ett hot mot Australien men lägger till att det kunde ha slutat mycket illa om inte säkerhetstjänsen och polisen gjort sitt arbete.

– Detta är ett av de större planerade terrordåd i Australien på många år och den är inspirerad av IS, sa Malmcolm Thurnbull till media.

De senaste två åren har terrorister utfört fyra dåd i Australien men 12 terroratttacker har också förhindrats enligt polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".