Professor Björn Olsen
Professor Björn Olsen med inriktning på infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Foto: Abbas Dulleh/TT

Nytt vaccin effektivt mot Ebola

"Det är ett mycket effektivt vaccin"
1:26 min

Det har nu tagits fram ett nytt vaccin mot Ebola och i en ny studie var det ingen av de vaccinerade som fick den dödliga sjukdomen.

– Det är ett mycket effektivt vaccin. Inga vaccin är hundraprocentiga det ska vi ha klart för oss. Men åtminstone i den här studien så var det hundraprocentigt, säger Björn Olsen professor med inriktning på infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

I studien som publicerats i medicintidskriften The Lancet så är resultaten alltså mycket goda. Ebola har orsakat periodvis orsakat stora problem i Afrika, senast vid ett stort utbrott 2014. Rädslan för smitta har varit stor och personalen som behandlat patienterna har utsatts för stora risker.

Vaccinet ska nu snabbehandlas av läkemedelsverken i USA och EU så att det förhoppningsvis finns på plats nästa gång en epidemi bryter ut. Men allmän vaccination av befolkningen är knappast aktuell enligt Björn Olsen.

– Däremot kommer det kunna användas av dem som åker ner och folk som är på plats och arbetar med att ta hand om dem som insjuknar. Så jag tror att det här vaccinet blir ett vaccin som man använder sig vid utbrottssituationer för att begränsa skadorna av ett ubrott. Att vaccinera hela Västafrikas befolkning exempelvis, det kommer ingen gå i land med. Det kommer dessutom bli extremt dyrt.

Det är ännu för tidigt att avgöra vilka biverkningar vaccinet eventuellt kan ha – men biverkningar är mindre viktiga i fallet med Ebola.

– Är det så att det skyddar mot att dö i ebola så kommer de allra flesta kunna överleva biverkningarna också, säger Björn Olsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".