tåg, trafik, halka, förseninga
Foto: TT

Trafiktät dag väntar - tågen nästan slutsålda

Dagen före julafton rullar många på landets vägar på väg mot julfirandet.

Dagen före dopparedagen väntas det bli mycket trafik på vägarna runtom i landet med alla som ska iväg och fira jul. På E18 mellan Karlstad och Kristinehamn har två bilar kolliderat och det är totalstopp på vägen i båda riktningarna, skriver polisen på sin hemsida. Trafikverkets prognos är att trafiken ska kunna släppas på vid lunchtid.

Trafikverket väntar sig ett hårt tryck på landets vägar under dagen.

– Vi väntar oss mycket trafik framför allt i eftermiddag och i kväll, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

I och med att julafton infaller på en lördag är det färre resdagar att välja på och det påverkar såväl vägtrafiken som tågtrafiken. Jämfört med samma dagar i fjol har SJ sålt fler biljetter inför julen i år än vad de har gjort de två föregående åren.

– Det är mer eller mindre fullbokat i dag. Framför allt från Stockholm — både söderut och norrut. Mot Malmö och Göteborg är det i princip slutsålt, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

Hur ser det ut under julaftons förmiddag?

– Vi kör i princip som vanligt och där är det troligen enklare att få tag på biljetter, säger Lundell, som uppmanar tågsugna resenärer att kolla SJ:s biljettbokningssystem för att se aktuell biljettillgång.

Ska du ge dig ut på vägarna är det viktigt att ta det lugnt och hålla avstånd till andra bilister.

– Stressa inte på vägarna även om du har en tid att passa. Det är många ute på vägarna, så det är viktigt att ta det lugnt och hålla avstånd. Ska man köra långt är det viktigt att ta pauser för att få nya krafter. Sedan får man alltid känna av hur vägunderlaget är och anpassa hastigheten efter det, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Med julafton på en lördag har många inte kunnat ta ledigt dagarna före.

– Många jobbar halvdag, sedan packar man bilen och åker iväg. Det ser ut som att det kan bli lite extra nu eftersom julen är så koncentrerad runt en helg, så det kan bli mycket trafik i dag och i morgon förmiddag, säger Beisi Sundin.

Vad gäller tågtrafiken finns det fortfarande biljetter kvar för hemresan efter julhelgen.

– Man ser en koncentration dagarna innan jul, men därefter sprids det ut lite mer. Men vill man resa ska man absolut vara ute i god tid och boka sin biljett, för det är ett hårt tryck nu under storhelgerna, säger Tobbe Lundell.

– Vägbanorna på morgonen är rejält halkiga, bilister kan ha blivit tagna på sängen i och med att man inte förväntat sig blixthalka, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, till Expressen.

Fakta: Att tänka på i jultrafiken

 • Var utvilad
 • Använd alltid bilbälte
 • Har du möjlighet att välja, så välj den säkraste bilen med de bästa vinterdäcken
 • Stressa inte, var ute i god tid och anpassa hastigheten efter väglaget
 • Håll avstånd
 • Ta med varma kläder och reflexer till alla i bilen
 • Ta med en laddad mobiltelefon, snöskyffel, bogserlina, startkablar och en isskrapa
 • Kontrollera spolarvätska och torkarblad och belysning
 • Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen
 • Bli inte överraskad av vädret, ta del av prognosen i förväg
 • Låt bilen stå ifall du har druckit alkohol

Källa: Trafikverket

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".