Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Nekas uppehållstillstånd på grund av månggifte

Domen gäller två kvinnor i Syrien
1:46 min

Att motverka månggifte väger tyngre än ett barns rätt till sin mamma. Det konstaterar Migrationsöverdomstolen i en ny dom.

Domen gäller två kvinnor i Syrien, vars gemensamme make flydde kriget till Sverige och fick uppehållstillstånd.

De båda kvinnorna ansökte då också om uppehållstillstånd tillsammans med sina barn, på grund av anknytning till sin gemensamme make.

Migrationsverket beviljade barnen uppehållstillstånd och de kunde flytta till sin pappa i Sverige. Men kvinnorna nekades uppehållstillstånd.

Lagens krav på att motverka månggifte väger tyngre än deras rätt att återförenas med sin man och sina barn, menade Migrationsverket.

Kvinnorna överklagade beslutet till Migrationsdomstolen, som gjorde en annan bedömning och beviljade kvinnorna uppehållstillstånd. Domstolen hänvisar i sin dom till FN:s barnkonvention och menar att barnens bästa väger tyngre än principen om att motverka månggifte.

Men Migrationsverket överklagade domen till Migrationsöverdomstolen, som är sista instans. Och Migrationsöverdomstolen går alltså på Migrationsverkets linje och nekar kvinnorna uppehållstillstånd. 

Så här står det i domen:

"Det som nu ska bedömas är om två kvinnor som är gifta med samme man ska beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning till honom. Vid bedömningen av den frågan anser Migrationsöverdomstolen att barnens bästa väger mindre tungt än samhällets intresse av att motverka månggifte."

– Ja, vi säger att intresset av att motverka månggifte väger tyngre än de andra hänsyn vi går igenom i domen, kommenterar Anette Briheim Fällman, domare vid Migrationsöverdomstolen.

Även om den domen nu blir prejudicerande, så innebär inte det att det behöver vara omöjligt att få uppehållstillstånd i månggiftessituationer.

Det finns exempel där en mans andra fru har fått uppehållstillstånd i Sverige, när hon ansökt på anknytning till sina barn istället för till sin man.

Också de två kvinnorna som nu nekats uppehållstillstånd på grund av anknytning till samme make, skulle istället kunna ansöka på grund av anknytning till sina barn, säger Anette Briheim Fällman.

– Det hade som jag ser det varit möjligt. Men det har de inte gjort i det här fallet och det vi har prövat är den här ansökan. 

Kvinnornas ombud, jurist William Yuksel, är kritisk till Migrationsöverdomstolens dom. 

– Att staten vill motverka månggifte kan man ha förståelse för, men vi menar att det finns tillräckligt många särskilda omständigheter i det här fallet för att göra ett undantag. Det finns det utrymme för i lagen, säger han.

Enligt William Yuksel kommer de två kvinnorna troligen att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd, den här gången på grund av anknytning till sina barn. 

Skatteverket däremot har en annan syn på månggifte och godkänner polygama äktenskap ingångna utomlands.

– Det blir olyckligt när man har olika regelverk som gör att vi på Skatteverket godkänner och registrerar flera fruar medan man på Migrationsverket underkänner samma vigsel, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket, som styrs av andra lagar i sin verksamhet än Migrationsverket, godkänner polygama äktenskap ingångna utomlands, under vissa förutsättningar. Bland annat att ingen av parterna hade någon anknytning till Sverige när äktenskapen ingicks.

Det här skickar förstås helt olika signaler om hur Sverige ser på månggifte.

– Det blir en märklig situation när det är olika regelverk.

 Behövs det något förtydligande i vår lagstiftning om det här? 

– Det är väl någonting som man får kika på, i det här fallet Finansdepartementet som har hand om den lagstiftning som Skatteverket lyder under, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".