Berlinmisstänkt ihjälskjuten i Milano

Inrikesminister: Utan tvivel Anis Amri
0:14 min

Mannen som jagats i hela Europa för julmarknadsdådet i Berlin har skjutits ihjäl i Milano, bekräftar italienska regeringen.

Anis Amri, utpekad av polisen som gärningsmannen bakom måndagens julmarknadsdåd, sköts till döds i samband med en rutinkontroll i natt.

Det råder inget som helst tvivel om att den skjutne mannen är den misstänkte Berlinterroristen, enligt Italiens inrikesminister Marco Minniti.

Enligt italienska medier blev Amri stoppad på Piazza I Maggio, efter att ha anlänt med tåg till stationen Sesto San Giovanni i norra Milano, och öppnade då eld mot polisen. När patrullerna besvarade elden dödades den misstänkte.

Han ska enligt nyhetsbyrån Reuters källor ha identifierats via fingeravtryck.

Amri befann sig bara timmar efter attentatet utanför en ökänd moské i Berlin, visar övervakningsfilmer som public service-kanalen Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) tagit del av.

Bönelokalen på Perleberger Strasse i norra Berlin är ett känt tillhåll för sympatisörer till Islamiska staten (IS). Amri ska även ha varit på platsen vid minst två tillfällen förra veckan, 15 och 16 december.

I takt med att polisutredningen fortskrider pekar allt fler bevis mot Amri. I lastbilen som användes vid attacken mot julmarknaden på Breitscheidplatz fanns en id-handling i hans namn.

Dessutom har hans fingeravtryck hittats på dörren till förarhytten. Enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière är det ställt bortom rimligt tvivel att Anis Amri befunnit sig i lastbilen.

Tidigt på torsdagsmorgonen slog specialenheter inom polisen till mot tre adresser i Berlin: en lägenhet på Lychener Strasse i Prenzlauer Berg, en annan på Grossbeerenstrasse i Kreuzberg, och moskén i Moabit, rapporterar RBB. Insatsen ledde dock inte till några gripanden.

Anis Amri hade stått under bevakning i Tyskland sedan i mars. Landets säkerhetstjänster kände till att han varit i kontakt med ledande salafister och han misstänktes ha planerat ett rån för att finansiera vapenköp. Han ska även ha anmält sig som frivillig till ett självmordsdåd, enligt uppgifter till Der Spiegel. I september upphörde övervakningen av Amri, då bevis saknades.

Enligt Ralf Jäger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, kom Anis Amri till Tyskland i juli 2015. I februari i år ska han ha bosatt sig i Berlin. De senaste månaderna ska han ha använt olika namn och vistats i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Hans asylansökan blev avslagen i juni, men han kunde inte omedelbart utvisas eftersom Tunisien inte erkände hans medborgarskap.

Tolv människor dödades i måndagens lastbilsdåd. Dessutom skadades 48 personer, 24 av dem är kvar på sjukhus, varav 14 med allvarliga eller livshotande skador.

Polisen har tidigare erbjudit 100 000 euro till den som kan lämna information som leder till ett gripande av Anis Amri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".