VR
1 av 2
Även en radioreporter kan styra en industrirobot med rätt verktyg, i alla fall virtuellt. Foto: Joel Westerholm/Sveriges Radio
Ett kvinna bär ett VR-headset på ett event i Tokyo.
2 av 2
De stora pengarna som finns särskilt i datorspelsbranschen har drivit på utvecklingen av VR. Foto: Kyodo/TT

Virtual reality – hajpen som är mer än lek och spel

"Nästan alla våra studenter vill jobba med VR"
3:15 min

I dag är den virtuella verkligheten inom räckhåll för studenter och stora svenska företag använder det dagligen i verksamheten. Allt från journalistiska projekt till mäklare som visar upp lägenheter på distans har vi fått se under året.

Virtuell verklighet – eller VR – börjar hitta fler användningsområden än bara spel och lek.  Andreas Linn, student på KTH, tog sig an ett nytt sätt att styra industrirobotar i den virtuella verkligheten. 

– Normalt programmerar man de här med kod, eller på en skärm med en mus. Vad vi gör är att när du rör din hand så rör sig roboten. Vi kan göra det här eftersom vi har kontroller som kan följa var du är i rummet, säger Andreas Linn. 

Han har tillsammans med några andra studenter tagit fram prototypen. Det är än så länge en realistisk modell av roboten som bara finns i datorn. 

Med hjälmen på träder man in i ett kalt rum med en modell av en industrirobot i centrum. Kontrollen som man håller i handen får robotarmen att följa ens rörelser på ett naturligt sätt. Och det är inget problem att komma igång även för en komplett nybörjare. 

Tekniken som används skulle för bara några år sedan ha ansetts avancerad. De stora pengarna som finns särskilt i datorspelsbranschen har drivit på utvecklingen. Resultatet är billiga VR-hjälmar och mogna utvecklingsverktyg. 

I dag går det att få fram fungerande prototyper på rekordtid, förklarar Björn Thuresson som är chef för KTH:s visualiseringscentrum. 

– För bara fem, sex år sedan var du tvungen att lägga ner ett par veckor för att få din första produktionsmiljö för att sedan kunna börja bygga en prototyp. Nu kan du börja bygga prototypen direkt, säger Björn Thuresson. 

– Har du en idé, som att bygga upp din sommarstuga i VR till exempel, då kan du ha en prototyp på två dagar kanske. 

På byggbolaget NCC är VR-tekniken inte helt ny. Försök har pågått i flera år men har nu börjat bli ett arbetsverktyg. Jan Byfors, chef för teknisk utveckling på företaget, ger flera exempel på hur tekniken har använts för att upptäcka problem i planerade byggen. 

– Ett exempel är ett kontor för SCA i Göteborg. Då var frågan om hur man skulle kunna tvätta fönstren, det är ett runt hus. Då fick företaget som skulle sköta det där gå i den virtuella miljön prova och sedan vara med och påverka vilket utrymme de behövde, säger Jan Byfors. 

Bättre placering av nödutgångar är ett annat exempel han nämner. Den stora fördelen är att man kan gå in i ett hus långt innan första spadtaget. Närvarokänslan och en upplevelse av skalan i vr-miljön gör det lättare att skaffa sig en bild av hur rummen kommer se ut när det är klart.

Just nu är det svårt att svara på vilka helt nya områden tekniken kan användas inom. De flesta projekten som dykt upp är relativt lågt hängande frukt som handlar om just rum och skalenliga miljöer. 

Om något år kanske vi vet om VR verkligen är nästa stora grej, tror Björn Thuresson på KTH. Klart är i alla fall att det är många som letar. 

– Hajpen är osannolikt stor just nu. Nästan alla våra studenter vill jobba med VR och nästan alla företagskontakter handlar om att "kan inte ni göra något med VR". Så det finns en enorm uppbyggd förväntan kring det här just nu, säger Björn Thuresson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".