Två skyskrapor, Deutsche Banks logga lyser på den högra skyskrapan
Deutsche Bank. Foto: Michael Probst/TT

Lättnad för europeiska banker

Analytiker: Riskerna har blivit mindre
1:29 min

Under fredagen kom flera uppmuntrande besked inom det europeiska banksystemet.

Bland annat har krishotade Deutsche Bank nått en uppgörelse med amerikanska myndigheter om det jätteskadestånd som banken stämts på.

– Deutschebankuppgörelsen är absolut viktigast i dag. Det är en av världens största banker, och nu är osäkerheten kring ersättningen till de amerikanska myndigheterna över, säger Matti Ahokas, analyschef på Danske Bank i Helsingfors.

Än kan inte banksektorn pusta ut, men nyheten är ändå viktig, anser Matti Ahokas.

– Kursen har reagerat positivt, vilket är bra för hela den globala banksektorn.

Deutsche Bank har gått med på att betala 7,2 miljarder dollar i skadestånd till de amerikanska myndigheterna. Det är ungefär hälften av det ursprungliga kravet. Amerikanerna hade stämt banken för bedräglig marknadsföring av värdepapper som baserades på dåliga bostadslån.

Därmed lättar trycket på Deutsche Bank, som är allmänt pressad och där skadeståndet har varit det mest akuta problemet.

Dessutom har den schweiziska banken Credit Suisse preliminärt gått med på att betala 5,3 miljarder dollar till de amerikanska myndigheterna.

Också i Italien kom under fredagen ett åtminstone något lugnande besked om landets skakiga bankväsende. Italiens nye premiärminister Paolo Gentiloni berättade i morse, att den krisdrabbade banken Monte dei Paschi, beviljats statligt stöd på 5 miljarder euro. Det är den summa som banken misslyckats med att få privata investerare att ta fram. Den hårt pressade banken får därmed åtminstone ytterligare andrum.

Men de europeiska bankernas problem med låg avkastning på det egna kapitalet kvarstår. Och till nästa år är nya internationella bankregleringar, kallade Basel 4, på gång, som kan leda till strängare kapitalkrav. Något som sätter bankerna under press.

– Det är en viktig fråga, eftersom bankernas största kostnad är kapitalkostnaden, säger Matti Ahokas.

– Och för investerarna är det jätteviktigt att veta hur mycket kapital bankerna behöver. Basel 4 är nästa stora steg för bankerna, och förhoppningsvis vet vi mer om kapitalkraven i början på nästa år, säger han.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".