Krocktest rätt
Krockkudde som har utlöst efter ett krocktest. Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT

Fabrikationsfel på säkerhetsbälten och krockkuddar från Autoliv

"Ingenting har hänt i verkligheten"
1:22 min

Det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv har upptäckt fel på säkerhetsbälten och krockkuddar som gör att upp till nästan 400 000 fordon kan behöva återkallas i USA.

Det är Autoliv självt som upptäckt att säkerhetsbälten och krockkuddeutlösare som tillverkats under en begränsad tidsperiod har vissa defekter.

Framför allt handlar det om fel på säkerhetsbälten men i drygt en fjärdedel av fallen är det en krockkuddeutlösare som fungerar dåligt.

– Vi känner inte till att något har hänt i bilar i verkligheten men det finns en möjlighet att det skulle kunna hända och därför tar vi den här säkerhetsåtgärden och kontaktar trafiksäkerhetsmyndigheten i USA, säger bolagets informationschef Thomas Jönsson. 

Nu är det upp till fordonstillverkarna att avgöra hur många fordon som ska återkallas.

– Maximalt blir det knappt 400 000 fordon som det rör sig om. Nu tror vi att det i slutändan blir en lägre siffra än så, säger Thomas Jönsson.

Han bedömer att återkallandet av fordon inte ska ställa till med någon större ekonomisk skada för bolaget. Större problem har däremot Autolivs konkurrent, japanska Takata som är nära konkurs. Svårigheterna har uppstått efter flera allvarliga olyckor på grund av fel på krockkuddar från det japanska företaget.

Under dagen gick Autolivs aktie mot strömmen och sjönk på Stockholmsbörsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".