Angela Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel briefs media under ett uttalande på kansliet i Berlin. Foto: Markus Schreiber

Merkel tycker inte fallet är löst efter gärningsmannens död

"Måste få klarhet i vilka andra personer som har medverkat"
1:59 min

Mannen som misstänks för julmarknadsattentatet i Berlin i måndags är död. Han sköts ihjäl i samband med en poliskontroll i utkanten av Milano i natt.

Mannen hade rest till Italien med tåg via Frankrike. I eftermiddags tackade förbundskansler Merkel den italienska polisen för deras insats.

Angela Merkel tackade polisen och de italienska myndigheterna för det nära samarbetet. Men med den misstänkte gärningsmannens död är fallet inte löst, betonade hon.

– Nu måste vi snabbt få klarhet i vilka andra personer som har medverkat i förberedelserna och utförandet av attentatet och vilka som möjliggjorde flykten till Italien där Amri påträffades av polisen den gångna natten.

Den här händelsen väcker en lång rad frågor som inte bara rör dådet i måndags. Det handlar om tiden ända sedan Anis Amri kom till Tyskland sommaren 2015, sade Angela Merkel.

– Vi måste nu med eftertryck utreda vilka statliga åtgärder som krävs.

Efter att den 24-årige tunisiern identifierades som misstänkt skyldig för julmarknadsattentatet har en intensiv debatt om säkerhetsfrågor, flyktingpolitik och polisarbete blossat upp i Tyskland.

Det var känt att Amri var våldsbenägen, hade kontakter med islamistiska kretsar och försökte skaffa vapen men tecknen på förberedelser av terrordåd räckte ändå inte för att fortsätta övervakningen av honom som pågått i flera månader.

Omdebatterade är också bristen på kontroll över vem som reser in i landet och möjligheterna att snabbare avvisa människor som inte beviljas uppehållstillstånd.

Merkel har i dag också varit i kontakt med Tunisiens president. Både Tyskland och Italien, där Amri tidigare vistades i flera år, har inte lyckats förmå Tunisien att ta tillbaka sin medborgare.

Angela Merkel har redan fått hård kritik för flera av de misslyckanden som blivit tydliga i samband med spaningen efter Anis Amri. Hennes uttalande i dag om att göra allt mänskligt möjligt för att upprätthålla en stark tolkas som en reaktion på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".