FN:s säkerhetsråd fördömer byggandet av israeliska bosättningar

1:55 min

FN:s säkerhetsråd kräver att Israel slutar bygga bosättningar på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem.
Under fredagskvällen röstade säkerhetsrådet igenom en resolution som passerade eftersom USA avstod från att rösta.

Initiativet till resolutionen togs av Egypten, men i går kom beskedet att en omröstning om förslaget i FN skjutits upp, detta efter hård press från Israel och USA:s tillträdande president Donald Trump.

Fyra av säkerhetsrådets tillfälliga medlemmar,  Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal, valde då att trycka på för att en omröstning i stället skulle ske under fredagen.

– Det är ovanligt att USA släppte igenom resolutionen, tidigare när det har funnits sådana förslag så har USA valt att lägga in sitt veto, men det gör de alltså inte den här gången, säger Ekots Washingtonkorrespondent Inger Arenander.

– Det var ett enigt säkerhetsråd, alla 14 medlemmar i övrigt röstade för den här resolutionen som alltså konstaterar det världssamfundet har sagt sen länge att man betraktar de israeliska bosättningarna på ockuperad mark som illegala.

USAs tillträdande president Donald Trump har försökt stoppa resolutionen, hur han han reagerat nu?

– Han har reagerat med en tweet och sagt att det blir annorlunda efter den 20:e januari, men hur det blir annorlunda det vet vi ännu ingenting om. Det är exceptionellt ovanligt att agera som Trump gör nu, han är ju tillträdande president och har inte börjat än, USAs president är fortfarande Barack Obama. De här två har helt olika politik när det gäller USAs förhållande till Israel.

Vad har det kommit för reaktioner i övrigt från den israeliska och palestinska sidan?

– De förväntade reaktionerna. Den israeliska sidan känner sig övergiven av USA. Från den palestinska sidan jublar man över det här och palestinierna förbereder redan för nya aktioner internationellt. När det gäller kongressen i USA finns en del reaktioner, bland annat från den republikanske talmannen i Representanthuset Paul Ryan, som säger att "med en ny president i Vita huset så ska vi rätta till det här"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har senare meddelat att landet inte kommer följa uppmaningen i säkerhetsrådets resolution. Israel har också kallat hem sina ambassadörer i Nya Zeeland och Senegal som svar på att länderna tryckte på för att omröstningen skulle hållas.

Sveriges regering välkomnar beslutet i säkerhetsrådet, som man menar bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

– Jag välkomnar säkerhetsrådets beslut. Det är mycket positivt att rådet för första gången på åtta år har enats om en resolution om fredsprocessen, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

– Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet, säger hon.