Domare.
Foto: Jessica Gow/TT.

Överdomstol: Bristande kunskap om HBTQI hos domare

Överdomstol underkänner domarens kompetens
2:18 min

Migrationsöverdomstolen riktar hård kritik mot en dom i Migrationsdomstolen. Domaren har inte haft kompetens att avgöra målet, som gällde en man som sökt asyl med hänvisning till sin sexuella läggning och könsidentitet, anser Migrationsöverdomstolen.

Vice förbundsordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, Magnus Kolsjö välkomnar att domen nu undanröjts.

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Framför allt för att Migrationsöverdomstolen pekar på det som vi alltid hävdat, att det här är ganska svåra och komplexa fall och att de kräver en speciell kompetens.

Det var i april i år som Migrationsverket avslog en asylansökan från en somalisk homosexuell man. Migrationsdomstolen i Stockholm avslog hans överklagan i juli.

När mannen sedan vände sig till Migrationsöverdomstolen protesterade han mot att samtliga instanser enbart utgått från hans sexuella läggning, när de prövat hans asylansökan – inte hans sexuella identitet, trots att mannen uppgivit att han mentalt känner sig som kvinna. Och Migrationsöverdomstolen ger honom rätt.

Domstolen hänvisar till FN:s flyktingkommissarie som påpekat vikten av att hålla isär sexuell läggning och könsidentitet. Och som varnat beslutsfattare att dra slutsatser utifrån stereotypa och felaktiga uppfattningar om HBTQI-personer.

Migrationsdomstolen prövade alltså aldrig om mannen kunde riskera förföljelse i sitt hemland på grund av sin sexuella identitet som transsexuell. Dessutom avgjordes målet av en förvaltningsrättsfiskal, en domare under utbildning.

Eftersom det här rör sig om ytterst komplexa och svårbedömda frågor som kräver särskild erfarenhet borde en ordinarie domare avgjort målet, skriver Migrationsöverdomstolen, som tycker att det rör sig om en "allvarlig brist i handläggningen".

Magnus Kolsjö instämmer i Migrationsöverdomstolens kritik.

– Vi har påpekat under lång tid hur både beslut som kommer från Migrationsverket och sedan domar, som bygger vidare på det här, hur de verkar bli sämre och sämre. Och att det blir svårare och svårare för HBTQ-personer att få asyl, att bli trodda. De ifrågasätts utifrån sin sexuella läggning eller sin könsidentitet och det bygger på stereotypa föreställningar som finns hos beslutsfattare och domare.

Förklaring av begreppen

  • HBT: Homosexuella, bisexuella och transpersoner. Vedertaget begrepp fram till cirka 2006, då det ersattes av HBTQ.
  • HBTQ: Där står Q för queerpersoner.
  • HBTQI: Det begrepp som Migrationsöverdomstolen hänvisar till i citatet från FN:s flyktingkommissarie. I står för intersexuell.

Läs en längre förklaringar av begreppen: http://revamp.se/1185

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".