Obama vill flytta fångar från Guantánamo innan Trump tar över

2:07 min

USA:s president Barack Obama kommer inte hinna uppfylla sitt löfte om att stänga fånglägret i Guantánamo Bay på Kuba. Nu försöker han istället flytta så många fångar som möjligt innan Donald Trump tar över makten.

President Obama har fått bråttom de sista månaderna vid makten för att få ut så många som möjligt av de 22 personer som sitter fängslade sedan flera år, trots att USA inte har kunnat bevisa att de är terrorister.

De är klara att friges men har väntat på besked om ett mottagarland som USA accepterar.

Precis innan tidsgränsen gick ut meddelade Obamaadministrationen kongressen att det är klart med mottagarländer för 17 eller 18 av fångarna, det rapporterar flera amerikanska medier.

Planen är att de frisläppta ska förflyttas till Italien, Oman, Saudi-Arabien och Förenade Arabemiraten. De flesta av de män som ska släppas är jemeniter men kan inte återvända till Jemen.

Barack Obama har inte infriat sitt löfte att stänga militärfängelset. Flera av fångarna har hungerstrejkat i protest och utsatts för tvångsmatning, en handling som FN klassat som tortyr.

Obama har sagt att fängelset underminerar USA:s ställning i världen och fläckar USA:s "höga standard" för att upprätthålla lagen. Han har velat flytta de fångar som bedöms vara för farliga att friges till säkerhetsfängelser i USA, men kongressen har sagt nej till det.

När Donald Trump tillträder som president kommer det vara 41 eller 42 fångar kvar i Guantánamo.

10 av dem är dömda i militärdomstol. 27 av dem har inte kunnat lagföras, men anses vara för farliga för att kunna friges. De resterande fyra eller fem har fått klartecken att lämna fängelset efter nästan 15 år men har inget mottagarland.

Trump vill inte stänga Guantánamofängelset. Han har tvärt om lovat att hålla det öppet.

– Vi ska inte stänga det och tro mig, vi ska fylla på med hemska snubbar, sade Donald Trump i ett tal i februari, utan att tala om vilka personer han menar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista