Tredelad bild: Bilar på en bro, bilar kör i mörker och en bil startar på en väg där det råder ishalka
Trafiken inför jul flöt bättre än förväntat. Foto: TT/SVeriges Radio, bildmontage

Jultrafiken lugn – bättre än förväntat

Vinterväglag i norr – med ishalka
1:38 min

Dan före dopparedan blev en lugn trafikdag. Planen lyfte som de skulle, tågen rullade och trafiken flöt på, mycket bättre än förväntat, konstaterar Joel Norman på Sveriges Radios trafikredaktion.

– I går kväll, då var det fullt ös här inne, kan jag säga. Då verkade det som att folk kanske tänkt till från förra året och tagit den 22:e som en trafikdag.

Men den 23:e är det lugnt. Joel Norman sitter med Trafikverkets karta över läget i trafiken framför sig. Det är mest gröna streck i söder, vilket betyder att inga problem är inrapporterade. I norr är det vinterväglag med ishalka på flera vägar i inlandet.

På SMHI:s karta varnas för kraftigt snöfall i Dalarna och utmed Norrlandskusten. I Svealand har det varit en hel del avåkningar under dagen berättar Joel Norman.

– Vi har haft sådan där svartis med våta vägar som återfrusit och då blir det förrädisk halka. Det ser ut att vara bra väglag, fast det är det inte egentligen.

Men även om det är lugnt så finns det förstås en del som skapar faror för sig själva och andra. Polisens listor över ingripanden under kvällen berättar om rattonykterhet, fylleri, singelolyckor med bilar i diken och kollisionen mellan bilar som inte hållit tillräckliga avstånd.

Hittills har dock inga svåra personskador inrapporterats. Och Joel Norman fortsätter att rapportera, ända fram tills fredagskvällen övergår i julafton.

... Färdas från Piteå upp mot Luleå. Strax före Rosvik får du se upp lite grand. Det har skett en olycka, det är en bil med släp som kört in i mitträcket och blockerar just nu trafiken i norrgående riktning. Räddningstjänst är på väg till platsen och...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".