strömavbrott
Arkivbild. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/TT

Klass 1-varning för ishalka

SMHI har utfärdat klass 1-varning för ishalka och hårda vindar över Öresundsbron gör att vindkänsliga fordon avråds från att köra över bron.

På flera ställen runt om i landet har det varit strömavbrott under natten och morognen och på vissa ställen är problemen ännu inte åtgärdade.

Upp till en decimeter nysnö väntas komma i stora delar av norra och mellersta Sverige under julaftonsmorgonen.

– Det är risk att det blir ishalka, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Arvid Olsen till TT.

SMHI har utfärdat klass 1-varning för ishalka i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs kustland. Dessutom i Västerbotten och Gävleborgs inland. Även i Dalarna, utom i Dalafjällen, är det klass 1-varning för ishalka.

I delar av västra Sverige blåser det kraftigt på flera håll och fram till klockan 10 ligger en varning för delar av Öresundsbron på grund av kraftiga vindar. Hastigheten på bron är begränsad till 70 km/h och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över.

– Det har fallit en del träd i västra Sverige och det är halt på vägarna framför allt i Dalarna och Gävle, säger Trafikverkets presskommunikatör Thomas Pihl om trafiksituationen i landet.

I södra Sverige ser morgonen ut att bli mildare och mindre riskfylld. Men i Stockholm har E4:an Essingeleden i södergående riktning varit helt avstängd under morgonen efter en flerbilskrock. Nu rullar trafiken igen men det är fortfarande kö på vägen, rapporterar Expressen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".