Delad bild: En bild på en hal väg, och en vägkon som placeras ut vid olyckor.
Tidigt på julaftonsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för halka i stora delar av landet. Foto: Johan Nilsson/TT, Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Många olyckor i julaftons ruskväder

Julafton har bjudit på ruskväder i stora delar av Sverige. Ordentligt med snö i norr, glashalka i Svealand och starka vindar i syd. Tågtrafik har ställts in och många bilar har kört av landets vägar.

Tidigt på julafton utfärdade SMHI en klass 1-varning för ishalka i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs kustland. Dessutom i Västerbotten, Dalarna och Gävleborgs inland.

Även i Värmland har det varit ordentligt halt under dagen, enligt Morgan Connedal, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

– Vi har haft två trafikolyckor där halkan varit en bidragande orsak, säger han.

Bilar har kört av vägen på flera andra ställen i landet men inga dödsolyckor har rapporterats.

I delar av västra Sverige har det blåst kraftigt på flera håll och fram till klockan 10 låg det en varning för delar av Öresundsbron på grund av kraftiga vindar.

– Det har fallit en del träd i västra Sverige och det är halt på vägarna framför allt i Dalarna och Gävle, säger Trafikverkets presskommunikatör Thomas Pihl om trafiksituationen i landet.

Även tågtrafiken har drabbats av de kraftiga vindarna. Mellan Varberg och Borås är tågtrafiken inställd fram till i morgon efter att ett träd fallit och skadat en kontaktledning. Totalt handlar det om fyra tåg som ställs in.

På annandagen ser det ut att börja blåsa ännu mer i södra Sverige. Enligt SMHI kan det bli stormbyar med vindar upp mot 25 sekundmeter.

– Det är främst frampå måndagskvällen som det kommer att blåsa till. Ska man hem från julfirandet och ner mot Götaland kanske man bör åka lite tidigare eftersom de höga vindhastigheterna kan orsaka problem med nedfallna träd, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Charlotta Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".