Frank Marin, platschef i Sundbybergs simhall.
Frank Marin är platschef i Sundbybergs simhall. Foto: Alexander Kuronen/Sveriges Radio

Simhall bjöd in till julbad

Badgäst: Det är väldigt flott alltså
1:24 min

I dag råder julaftonsstämningen runtom i landet, så även i simhallarna. I Sundbyberg öppnade man tidigare i dag dörrarna för alla de som kanske inte har någon annanstans att ta vägen på julafton.

– Vi öppnade dörrarna klockan nio, och redan klockan åtta stod folk och köade. Redan en kvart innan vi öppnade dörrarna var det 35 personer som stod och väntade utanför, säger Frank Marin, platschef i Sundbybergs simhall.

Frank Marin står vid bassängkanten, mitt bland alla kläder och skor som skänkts av Sundbybergsborna, och som nu står färdiga att delas ut till de som kommer hit.

– Det är personer som kan ha en tragisk bakgrund, eller kommer från trasiga förhållanden. Eller att de befinner sig här i Sverige utan nätverket som alla andra har. Vi frågar dem om de vill bada, klippa sig eller ha rena kläder, och visar dem möjligheterna, säger Frank Marin.

I dag har simhallen förvandlats till en slags miniloppis, men också skönhetssalong. Här kan man bli erbjuden både fotvård och klippning.

– Det är väl ungefär femtio, sextio personer som har klippt sig, säger Eli Saffo, som är frisör.

Totalt räknar man med att upp emot 140 personer besökt simhallen i dag, och utöver frisörer och fotvårdare deltar närmare femtio volontärer i projektet. En av dem är Letu Tekle.

– I dag råkade jag vara barnfri, så jag tänkte att här behövs jag. Jag hade en liten pratstund med en man. Bara det här att han fick ett litet paket betydde väldigt mycket för honom, och att se hans glädje kommer jag ta med mig härifrån.

Vad var det i paketet?

– Jag tror det var choklad.

En av de många badgästerna, som kallar sig själv för Näcken, tycker det är bra att man håller simhallen öppen på julafton.

– Det är väldigt flott alltså. Det är en sakral känsla med gammal marmorhall att titta på. Därför var jag nyfiken på den här hallen, jag har aldrig varit här förut, säger han.

De klipper ju folk här också, ska du testa på det med?

– Nej! Jag ska ha kvar isoleringen mot vinterns kyla som lär kunna komma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".