bebis fötter
Det täta barnafödandet och möjligheten till deltid gör att framför allt kvinnor är borta längre från arbetsmarknaden. Foto: TT

Premie för tätt barnafödande kan slopas

"Har blivit en norm att skaffa barn med två års mellanrum"
1:39 min

Den så kallade snabbhetspremien, att föräldrar får behålla sin föräldrapenning på en hög nivå om de får barn tätt, har gjort att svenska kvinnor föder barn med tätare intervall än kvinnor i jämförbara länder. Men nu kan snabbhetspremien vara på väg att slopas.

– Ett av huvuduppdragen är att föreslå åtgärder för en jämn fördelning av föräldraledigheten. Då vänder vi på rätt många stenar och tittar på regler, om bland annat snabbhetspremien, säger Maria Lidström, huvudsekreterare i Föräldraförsäkringsutredningen.

Snabbhetspremien som den ser ut i dag har gällt sedan 1986. Den innebär att den som får sitt andra barn inom 30 månader, eller blir gravid igen inom 1 år och 9 månader, får behålla samma nivå på föräldrapenningen som tidigare. Det gynnar den som går ner i deltid eller på något annat sätt arbetar mindre mellan de båda barnen. Denna regel har gjort att svenska kvinnor föder barn med tätare intervall än de gjorde förut och jämfört med kvinnor i andra länder.

Ann-Zofie Duvander forskar om demografi på Stockholms universitet.

– Det har blivit som en norm inom de flesta grupperna att man skaffar barn med ungefär två års mellanrum, drygt två år ibland. Tidigare, innan 1986, var det ofta längre födslointervall. Om vi jämför med andra nordiska länder som har ett ganska likt barnafödande som vi har, så är det också lite större födslointervall, säger hon.

Det täta barnafödandet och möjligheten till deltid gör att framför allt kvinnor är borta längre från arbetsmarknaden. 

– Längre frånvaro från arbetsmarknaden har visat sig vara negativt, både när det gäller löneutveckling och karriär, så vi tittar bland annat på de reglerna, men även förstås de andra reglerna när det gäller föräldraförsäkringen och föräldraledighetslagen, säger Maria Lidström. 

Mer om snabbhetspremien hör du i vår poddserie Besluten – om politiken som formade Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".