Tupolev Tu-154.
Tupolev Tu-154. Foto: Misha Japaridze/AP.

Ryskt militärflygplan har störtat

Vad som orsakat kraschen är oklart
1:07 min

Rysslands president Vladimir Putin har utlyst en nationell sorgedag i morgon efter flygkraschen i Svarta havet. Det ryska försvaret har konstaterat att ingen av de 92 ombord överlevde.

Planet, ett tremotorig Tupolev-154 från Sovjettiden, kom från Moskva, men mellanlandade för tankning i Sotji och lyfte sedan på nytt vid halvfyratiden i morse, svensk tid.

Redan efter 20 minuter försvann planet från radarn. Efter ett intensivt spaningsarbete, upptäcktes delar av planet i Svarta havet, cirka en och en halv kilometer från stranden. Vrakdelarna ligger på drygt 50 meters djup. Tidigt på eftermiddagen rapporteras också tio döda ha hittats, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Interfax.

Ombord på planet fanns den världsberömda Alexandrovkören, en militär manskör som fått många utmärkelser. Orkester och dansare ingår också i Alexandrovkören, som skulle uppträda på den ryska flygbasen i Syrien, nära Latakia, uppger BBC. Bland kända namn på passagerarlistan finns dirigenten Valerij Chalilov, och biståndsprofilen Jelizaveta "Doktor Liza" Glinka, ledare för organisationen Spravedlivaja Pomosjtj.

Totalt var det 84 passagerare ombord på planet och åtta personer i besättningen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ingen antas ha överlevt kraschen.

Vad som orsakat kraschen vet man ännu inte, men det tros vara en olycka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".