Kung Carl XVI Gustaf.
Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Peter Fredlund/SVT.

Kungen: Vi ska inte låta rädslan styra

Kung Carl XVI Gustaf höll i dag sitt årliga jultal
1:28 min

Kung Carl XVI Gustaf, höll i radio i dag sitt traditionella jultal till det svenska folket. Temat var "Mod, omtanke och handlingskraft". Kungen tog bland annat fasta på den oroliga tid vi lever i med väpnade konflikter och terrordåd.

– Man kan känna oro inför framtiden, men vi ska inte låta rädslan styra vår vardag. Vi har alla ett ansvar att agera som föredömen för våra barn och unga, sade kungen.

– Återigen, vi ska visa mod omtanke och handlingskraft. Mod att stå upp för det som är rätt, omtanke om varandra och handlingskraft att ingripa när någon behöver hjälp.

Kungen tog också upp klimatförändringarna i sitt tal och poängterade att klimatavtalet som slöts i Paris är viktigt.

– Att värna miljön är inte bara en fråga om etik utan om överlevnad.

Inför det kommande året noterade kungen att den svenska befolkningen kommer passera tio miljoner invånare. 

– Det kan vara en person som invandrar, eller som återvänder hem efter en längre tid i utlandet eller det kan vara ett barn som föds någonstans i vårt land.

– Oavsett vilket kommer han eller hon att vara en del av vår gemensamma framtid. Till denna person vill jag säga varmt, varmt välkommen. Jag önskar dig allt gott, avslutade kung Carl XVI Gustaf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".