Delad bild: En bro som har förstörts av jordbävningen, samt en karta över Chile.
Asfalterade vägbanor har brutits upp och blivit ofarbara av skakningarna i jorden. Foto: Alvaro Vidal/AFP/TT

Varning efter jordskalv i Chile dämpas

Hör seismologen Reynir Bödvarson om skalvet
2:53 min

Ett kraftig jordskalv har inträffat utanför Chiles kust. Skalvet ska ha uppmätts till en magnitud på 7,7. En tsunamivarning utfärdades inledningsvis av USA:s tsunamiövervakare i Stilla havet, men den drogs sedan tillbaka. Det är fortfarande oklart vilka skador skalvet orsakat.

Chiles egna myndigheter har dämpat sin varning, men manar till fortsatt vaksamhet längs kusten.

Skalvet ska ha inträffat på ett djup av drygt 30 kilometer söder om staden Puerto Montt i södra Chile, enligt seismologen Reynir Bödvarson vid Uppsala universitet. I Ekots extrasändning sa han att inte heller han befarade en tsunami.

– Det är en jordbävning som har potential att generera en tsunami, även om min bedömning är att det mest sannolika är att det inte blir någon allvarlig tsunami, säger han. 

Han tyckte ändå att det var rätt att chilenska myndigheter utfärdade en tsunamivarning till att börja med.

– De gör det av säkerhetsskäl, eftersom det inte kan uteslutas att det blir en tsunami som kan vara farlig för människor som befinner sig vid stranden. 

I chilenska medier förekommer nu bilder av asfalterade vägbanor som brutits upp och blivit ofarbara av skakningarna i jorden. Det framgår inte vid vilka vägar bilderna är tagna.

Katastrofmyndigheten Onemi har inga rapporter om dödsoffer eller omfattande skador. Efter tsunamivarningen ska omkring 4 000 personer ha evakuerats från orter längs kusten. 

Mer om Chile

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".