Donald Trump samt twitterägg
"Trumpifiering" och "Äggkonto" är två nyord i listan. Foto: John Minchillo/AP Photo, Twitter.

Brukar du ha fomo?

Orden säger något om vår tid
1:33 min

Ghosta, filterbubbla och fomo. Det är några av de ord vi börjat använda under året. Idag presenterar Språkrådet årets lista.

Under 2016 har vi börjat använda nya ord och uttryck, och idag släpps Språkrådets lista över dessa nya ord.

Vad betyder det egentligen att ghosta någon?

– Ja, det är när man ignorerar nån på internet och så, säger Alva Brännström, alltså att sluta dejta eller dumpa nån genom att helt enkelt sluta ge ifrån sig livstecken.

– I dag blir det kanske väldigt tydligt eftersom man ofta är så nåbar genom sin mobiltelefon eller via sociala medier och allting sånt där, säger Anders Svensson som är redaktör för Språkrådets nyordslista.

Att ghosta är alltså med som ett av de ord som lagts till i det svenska språket under året. Också ordet fomo, fear of missing out, är också med. Fomo betyder att vara väldigt orolig för att missa något kul.

– Vi har ett ord som filterbubbla, som handlar om hur vi får en skräddarsydd personlig tillvaro på nätet där man kanske inte alltid möter åsikter eller uppfattningar som går emot ens egna. Så det är ju ord som säger mycket om tiden vi lever i.

Ett exempel på det är att folk började använda ordet tsunami efter flodvågskatastrofen i Thailand 2004. Orden har kommit in i språket samtidigt som fenomenen kommit i samhället, säger Anders Svensson.

– Man kan gå tillbaka till 50-talet och då hittar man tomatketchup och fiskpinne.

För att ord ska komma med på listan ska de ha används mycket, till exempel i radio och tidningar. Men ett ord som Petter Dunbäck använder mycket och som hittills saknats på nyordslistorna har med en viss dejtingapp att göra:

– Tindra, skulle jag säga, mest bara det.

Lista över nyord (i urval)

Blippbetalning
Kontaktlös kortbetalning.

Dylanman
Man som beundrar Bob Dylan och som anser sig förstå honom särskilt väl.

Egenanställningsföretag
Företag som sluter avtal med frilansare som går ut på att frilansarna ska kunna fungera mer som anställda än som egenföretagare.

Filterbubbla
Individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar.

Fomo
Oro för att missa något särskilt intressant eller roligt. Fomo är en akronym för fear of missing out. Motsatsen är jomo, joy of missing out.

Frågestrejka
Låta bli att ställa frågor därför att man vill bryta mönstret att kvinnor ställer frågor till och om män i högre utsträckning än vad män ställer frågor till och om kvinnor.

Ghosta
Göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken.

Grindsamhälle
Inhägnat bostadsområde som är stängt för allmänheten.

Influerare
Person vars inflytande används i marknadsföringssammanhang.

Kroppsaktivism
Ideologiskt grundad verksamhet som syftar till att motverka begränsande skönhetsideal och skapa lika villkor för människor med olika kroppstyper.

Pappafeminist
Man som anammar feministiska ideal efter att ha blivit far till en flicka.

Pokenad
Promenad där man spelar Pokémon Go.

Trumpifiering
Förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta.

Uberisering
samhällsutveckling som innebär att alltmer av ekonomin hanteras med hjälp av digitala tjänster som gör det möjligt för privatpersoner att byta tjänster med varandra.

Äggkonto
Anonymt konto i sociala medier, i synnerhet Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".