Stormbilder
De höga vattennivåerna har orsakat översvämningar på flera håll. Foto: Johan Nilsson/TT,

Stormen Urd har nått sin kulmen

"Vindarna kommer avta"
1:38 min

Den storm som dragit fram över södra Sverige har fortsatt österut och stormvindarna har därför börjat avta. Som mest har drygt 3 000 hushåll varit utan ström. Träd har fallit och lösa föremål har blåst bort men inga personskador har rapporterats.

Hör Christer Christoffersson längre ner i artikeln!

Christer Christoffersson, i Helsingborg, fick sitt garage översvämmat under natten, på grund av det höga vattenståndet.

– Det är en mindre swimmingpool, och det har blivit så här under natten, säger Christer Christoffersson.

Här ser man hur dörren in till garaget har sprängts, och dina sandsäckar som du staplade i går eftermiddag, dom har spritts.

– Ja, de ligger över hela garaget och stöttorna som vi satte upp vid porten här, de har också farit åt pipan här, så att nu har vi vatten och mycket jobb framför oss med försäkringsbolagen, säger han.

De höga vattennivåerna har orsakat översvämningar på flera håll, och det har kommit rapporter om vattenfyllda källare i fastigheter på flera platser längs Västkusten.

Men belastningen har inte varit så stor som man förväntade sig, enligt stabschefen på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Stormen, som fått namnet Urd, har nått sin kulmen. Allra mest blåste det på Väderöarna Bohuslän, med 33,8 meter per sekund, vilket betyder att orkanstyrka nåddes i vindbyarna.

Under morgonen blåste det som mest över Skåne med upp till 24-25 meter per sekund på sina håll.

Öresundsbron, Uddevallabron och Älvsborgsbron har varit avstängda under natten, men har nu åter öppnats.

Trafikverket rapporterar att man av säkerhetsskäl stoppat trafiken på ett antal järnvägssträckor, eftersom man befarade nedfallna träd. Bland annat står tågen stilla mellan Uddevalla - Strömstad, Göteborg- Udedevalla och Varberg- Borås.

– De har varit avstängda sedan i går kväll, och det är av säkerhetsskäl så att inte några tåg ska bli stående ute på linjen med resenärer ombord, säger Tomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

Tågtrafiken i västra Sverige beräknas vara igång under morgonen. Tåg i sydligaste Sverige kan bli stillastående till klockan 15 enligt Trafikverket.  

Nu har alltså stormen nått sin kulmen, och vindarna kommer att avta ytterligare, enligt SMHIs meterolog Eva Strandberg.

– Det är framför allt i södra Norrland där det kan fortsätta blåsa en bra bit av dagen. Också i Lapplandsfjällen och på Gotland. Men i övrigt väntar vi att det kommer att avta. Sen är det en högtrycksrygg som växer in, med ganska lugna vindförhållande, säger Eva Strandberg på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".