Två personer skålar med sina ölglas. Foto:  Fredrik Sandberg/TT.
Statistiken bygger på svar från Nationella folkhä Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var femte man dricker för mycket

Expert: Bidrar signifikant till ohälsan
0:33 min

Var femte man och var åttonde kvinna i Sverige dricker så mycket alkohol att det finns risker för deras hälsa, visar statistik från Folhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Sirén har sammanställt.

Samtidigt minskar riskkonsumtionen bland framför allt yngre männen, säger Pi Högberg som är sakkunnig på Folkhälsomyndigheten.

– Framför allt bland män och yngre män så sjunker riskbruket och bland personer över 50 så ökar det något men från en mycket lägre nivå än från de ungas konsumtion, säger Pi Högberg.

Och vad innebär det här för folkhälsan i stort?

– Ja, vi tror att riskbruket av alkohol bidrar signifikant till ohälsan så att det är en viktig del i det förebyggande arbetet är att minska riskbruket av alkohol, säger Pi Högberg.

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten, som genomförde 2013-2016 bland personer mellan 16 och 84 år. Statistiken visar att 19 procent av männen och 13 procent av kvinnorna är riskkonsumenter av alkohol.

Det finns också regionala skillnader. I Kronobergs län uppger 12 procent av befolkningen att de dricker så mycket att de enligt Världshälsoorganisationen WHO kan skada sin hälsa. Motsvarande andel i Stockholm är 19 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".