En kvinna tänder ett ljus intill ett porträtt av kända aktivisten Dr Liza. Foto: Vasily Maximov /TT
En kvinna tänder ett ljus intill ett porträtt av kända aktivisten Dr Liza. Foto: Vasily Maximov /TT Foto: VASILY MAXIMOV

Svarta lådan har bärgats från ryska planet

Olika versioner av vad som orsakat kraschen
1:53 min

Den så kallade svarta lådan har bärgats från det kraschade ryska Tupolevplanet i Svarta havet. Men det kan ta veckor att analysera informationen från den och ge svar på orsaken till kraschen i söndags morse.

Några marinsoldater lyfter på locket till något som ser ut som en stor syltkastrull. Där inlindad i ett vitt tyg skymtar något orange. Det är den största så kallade svarta lådan från det kraschade Tupolev154-planet. Videon från bärgningen i Svarta havet i morse visas i rysk tv. Där sägs fortfarande orsaken till flygkraschen i söndags morse vara något tekniskt fel. Informationen från den svarta lådan kommer ta veckor att analysera.

I strid med den officiella versionen hävdar ryska flygexperter i olika medier att en explosion ombord är mer sannolik än ett tekniskt fel, eftersom piloterna inte meddelade något fel efter starten. Ögonvittnen såg planet landa med stjärtpartiet först på vattnet och sedan snabbt sjunka.

Utanför den kända Alexandrovensebelns byggnad i Moskva växer berget av blommor. 62 av de 92 omkomna tillhörde kören, det var både musiker, sångare och dansare.

Men särskilt hyllas doktor Liza i Ryssland. Läkaren Elizaveta Glinka arbetade för barns rättigheter. Hon grundade de första barnhospicen i Ryssland och Ukraina. På senare år drev hon biståndsprojekt inriktade på barn i både Ukraina och Syrien. För bara två veckor sedan fick hon medalj av presidenten för sitt arbete och sa då profetiskt: Vi vet aldrig om vi kommer tillbaka efter varje resa.

Tupolev är ett Sovjet-byggt plan med många olyckor bakom sig. Men det finns också en annan faktor, en välkänd faktor i Ryssland, som det ogärna talas högt om. Samma faktor som får bilförare att köra utan säkerhetsbälte får särskilt militära piloter att överskatta sin egen förmåga och tulla på säkerheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".