Information på datorskärmar. Foto: TT
Information på datorskärmar. Foto: TT

Polisutredningar försvåras av utebliven datalagring

Polischef: Det är inte rimligt att vi blir av med det här instrumentet
1:51 min

Beskedet i förra veckan om att telekombolag slutar lagra kundernas trafikdata får redan nu konkreta effekter för polisens utredningar av grova brott. På juldagen sköts ännu en ung man till döds i den gränskonflikt som pågår i Biskopsgården i Göteborg. När telekombolag nu säger nej till att lämna ut datatrafik blir möjligheterna att få fast mördaren mycket mindre menar polisen.

– Det har en enorm betydelse och nu är det inte överblickbart. Vi har inte klart för oss hur stora konsekvenser det kan få, men att det är mycket allvarligt för utredningar av grova brott det kan vi konstatera redan nu säger Robert Karlsson chef för polisens utredningsenhet i Västra Götaland.

Det var i förra veckan som EU domstolen kom med beskedet att man inte anser att svensk lag ger sådana rättsäkerhetsgarantier att teleoperatörerna kan fortsätta ha en generell lagring av kundernas datatrafik. Och redan nu har flera telekombolag slutat med lagringen. För polisen innebär det att man vid utredningar av grova brott inte längre kan kartlägga mobiltelefontrafik och datainloggningar något som ofta är avgörande.

Ett exempel är den omfattande utredningen av dubbelmordet på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg förra året. Den 22 december fälldes sju unga män till långa fängelsestraff för dådet.

– Jag är helt övertygad om att när det gäller domarna i Vår Krog & Bar så hade vi inte nått dit om vi inte hade de möjligheterna som vi tidigare haft, säger Robert Karlsson.

Polisen i Göteborg har redan i flera utredningar fått nej från telekombolag när de begärt ut datatrafik.

På juldagen sköts ännu en ung man till döds i gängkonflikten i Göteborg. En person är anhållen misstänkt för gärningen men vägen fram till en fällande dom är mycket svårare utan möjligheten att kartlägga mobil- och datatrafik.

Fredrik Persson pressekreterare till inrikesministier Anders Ygeman säger till Ekot att man följer utvecklingen. Om några månader väntas en dom i Kammarrätten som ger besked om hur EU-domstolens beslut ska tolkas.

– Vi måste hjälpas åt och ta ett gemensamt ansvar när det gäller den grova organiserade brottsligheten. Det är inte rimligt att vi blir av med det här instrumentet. Det får jättestora konsekvenser säger Robert Karlsson chef för polisens utredningsenhet i Västra Götaland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".