Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan Eliasson
Foto: Anders Wiklund / TT

Jan Eliasson är frustrerad över att kriget i Syrien inte är stoppat

"Makterna i området spelar olika roller mot varandra inne på syriskt område"
2:12 min

Från och med årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. En av de mest brännande olösta konflikterna just nu är kriget i Syrien, som lett till hundratusentals döda och drivit mer än halva landets befolkning på flykt. FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är frustrerad över att FN och det internationella samfundet misslyckats med att stoppa kriget

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, intervjuades av vår New York-korrespondent Agneta Furvik. Runt årsskiftet lämnar Jan Eliasson sitt uppdrag.

– Det är framför allt på grund av låsningarna i säkerhetsrådet, att stormakterna inte enats om hur detta krig ska avslutas. Sen har det blivit ännu mer komplicerat av att makterna i området spelar olika roller mot varandra inne på syriskt område, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Det är en låsning som har varit förfärlig och det är självklart så att vi känner en djup besvikelse över att det fortfarande pågår och att vi fortfarande inte har en fredlig lösning.

Jan Eliasson tror att det ska vara tufft och stå för humanistiska värden och kräva aktion när Sverige kommer in i säkerhetsrådet.

– Det är ett faktum att de fem permanenta medlemmarna har fått denna vetorätt och jag tycker att de ska förhandla och inte bara komma fram med det här vetot som förhindrar handling. Det kanske låter lite konstigt att vice generalsekreteraren har samma frustration men faktum är att det är så, det är ingen tvekan om att säkerhetsrådet har svikit i den här frågan.

Den bristande tilltron till, och den ökände misstron mot FN syns och hörs i sitt starkaste koncentrat i den frustration och ilska som många känner inför säkerhetsrådet, världsorganisationens enda egentliga maktcentrum.

Det är där allt styrs av de fem permanenta och vetoberättigade medlemmar som så ofta prioriterar egen politik och prestige framför allt annat. Därmed nästan rutinmässigt lägger in sina veton mot varandras och andras förslag. Det gäller framför allt två av de fem, USA och Ryssland.

– Vetorätten finns kvar, den har givits fem länder, men vad som kan förändras det är att vetorätten används mycket mer restriktivt.

– Att man nästan kommer fram till att lägga ett veto är ett misslyckande och att därmed säkerhetsrådet blir mer av ett förhandlingsorgan där man sitter och maler fram en resolution, för att man vet att när den väl kommer ut så är denna resolution om än inte fullständig men den är bindande för vårt diplomatiska arbete, säger Jan Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".