Graviditetsdiabetes ger stora barn

Allt fler gravida kvinnor får graviditetsdiabetes som påverkar barnens vikt. Det resulterar bland annat i att allt fler stora barn föds. På trettio år har antalet barn som väger över fyra och ett halvt kilo mer än fördubblats.

Det märker man av på BB i Örebro. Thorbjörn Södergren är avdelningschef på avdelningen för nyfödda och han berättar vad som kan hända när barnen är för stora.

– Det finns risk för att förlossningen inte går framåt. Livmoderns kraft räcker inte för att få ut barnen. Ibland kan det leda till skador för mamman, hon kan få skador i ändtarm och slida för att barnen är så stort, säger han.

Producerar inte insulin

Anledningen till att barnet blir större när mamman har graviditetsdiabetes är att mamman inte har möjlighet att producera tillräckligt med insulin, det ämne i kroppen som bryter ner blodsockret.

Eftersom mamman då för över för mycket blodsocker till barnet ökar i stället fostret sin insulinproduktion. Insulin fungerar lite som ett tillväxthormon. Därför växer barnet extra fort.

Att mamman är sjuk påverkar också barnet. För eftersom barnen blir så stora sätter man ofta i gång förlossningen några veckor för tidigt.

– De kan bli mer tagna efter förlossningen än andra. Det kan vara svårt att få igång andningen, säger Thorbjörn Södergren.

Fler är överviktiga

Att fler kvinnor får graviditetsdiabetes hänger till stor del ihop med att fler är överviktiga.

Men även en normalviktig person kan få sjukdomen via ärftliga faktorer.

Ju tidigare man upptäcker sjukdomen, desto större är möjligheten att man kan hejda den.

– Man ska följa blodsockerkontroller, följa barnens tillväxt. Man ska också se till att man har en bra kost under graviditeten, så inte vikten ökar ytterligare, säger Thorbjörn Södergren, avdelningschef på avdelningen för nyfödda på Universitetssjukhuset i Örebro.

Martina Strand, Sveriges Radio Örebro
martina.strand@sr.se