Angela Merkel
Angela Merkel Foto: TOBIAS SCHWARZ

Berlinattentatet kan påverka valet i Tyskland

"Den närmaste tiden kommer bli mycket viktig"
3:14 min

Kritiken mot Angela Merkels flyktingpolitik har varit skarp under hela året och efter attentatet i Berlin hörs hennes skeptiker ännu högre. Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt rapporterar om förbundskanslerns utmaningar efter attentatet mot julmarknaden i Berlin.

– Det här är en mycket stor prövning för Angela Merkel. Både utanför men framför allt inom den kristdemokratiska partialliansen, säger Daniela Marquardt.

– Den närmaste tiden nu var det egentligen upplagt för att gjuta olja på vågorna för att överbrygga klyftorna och samla krafterna inför nästa års förbundsdagsval. Men nu efter julmarknadsattentatet har i stället motsättningarna blossats upp på nytt.

Bland annat efterfrågas fler skärpta åtgärder för att stärka kontrollen över vilka som vistas i Tyskland.

– Till exempel bättre kontroll över vilka som reser in i landet. I helgen meddelade inrikesministern att man kommer förlänga gränskontrollerna mot Österrike, säger Daniela Marquardt.

Även andra förslag har nämnts, som transitzoner vid gränserna, där personer som inte kan styrka sin identitet ska kunna hållas kvar tills man utrett vilka de är och vilka avsikter de har för att resa in i landet. Även åtgärder som snabbare avvisningar och att klassa fler länder som säkra härkomstländer har nämnts.

Nu är frågan hur mycket attentatet kan komma att påverka valet i Tyskland nästa år:

– Den närmaste tiden kommer bli mycket viktig när det nu handlar om hur man lyckas reda ut vad som hände, vilka som var inblandade, vilka konsekvenser man drar av det och om man lyckas överbrygga de politiska klyftorna som har fördjupats sedan attentatet för en dryg vecka sedan, säger Daniela Marquardt.

Polariseringen, populismen, ett bräckligt EU, relationen till USA med Trump som president nämns som orosmoment inför valet nästa år.

– Redan innan attacken på julmarknaden i Berlin har Merkel flera gånger talat om att valet nästa år kommer bli det mest tuffa på väldigt länge. Det är många utmaningar på hemmaplan och i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".