Italienska banker på pottkanten

1:20 min

Nya dystra uppgifter om hälsan för Italiens banksystem. Den värst drabbade banken, Monte dei Paschi behöver nu ännu mer räddningskapital än vad som tidigare trotts.

Monte dei Paschis behov av nytt kapital har stigit till 8,8 miljarder euro. Den beräkningen gör nu Europeiska Centralbanken, ECB.

Det var så sent som i förra veckan som den italienska regeringen sköt till fem miljarder euro för att täcka hålet i bankens kapitalbehov. Monte dei Paschi hade då misslyckas med att få in den summan från privata investerare. Men nu säger alltså ECB att det inte längre räcker. Kapitaltillskottet måste bli större än så.

Monte dei Paschi är världens äldsta bank och dess svåra problem har blivit en symbol för krisen inom den italienska bankindustrin.

Det är en kris som i förlängningen bedöms skulle kunna leda till en ny kris inom hela eurozonen.

Italien är eurozonens tredje största ekonomi. En stor bankkris där, följt av ett räddningsbehov av statskassan, skulle vara en mångdubbelt värre belastning för eurozonen jämfört med räddningspaketen till bland annat Grekland, Portugal och Irland.

Den nya regeringen i Italien satte nyss av 20 miljarder euro till en räddningsfond för eventuella problem inom bankväsendet. Fem miljarder av de pengarna har vikts för Monte dei Paschi. Men nu säger alltså ECB att det inte kommer att räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista