Fyrverkeri över Skeppsbron i Stockholm strax före midnatt en nyårsafton.
Fyrverkeri över Skeppsbron i Stockholm strax före midnatt en nyårsafton. Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv

Så blir nyårsvädret

SMHI: Bäst chanser till klart väder i Svealand
1:16 min

Stormen Urd har dragit förbi Sverige och om man blickar framåt mot nyårshelgen väntar milt väder med plusgrader i stora delar av landet på nyårsafton.

De bästa möjligheterna att se fyrverkerier så långt ögat når får man i Svealand.

– Som det ser ut just nu har man bäst chanser till klart väder över nordligaste Götaland möjligtvis, säger meteorolog Sandra Andersson på SMHI. Annars är det Svealand och sydligaste Norrland som har de bästa chanserna där kring tolvslaget.

– Både söder och norr om detta kan det finnas lite småluckor i molntäcket. 
Förutom någon eller några minusgrader i norra Norrland kommer det att vara ett milt väder i stora delar av landet när vi firar in det nya året.

Ett varmt decemberväder i allmänhet har varit ett faktum sedan 2013 och när vi summerar december 2016 kommer även den att gå till historien som varmare än vanligt.

– Man skulle kunna se det som en utveckling på vädret men det kan också vara tillfälligheter, säger Sandra Andersson. Vi får se här framöver om det fortsätter på den banan eller om det kanske blir en kall december igen.

De flesta kan också räkna med viss blåst, men uppehåll på årets sista dag, förutom möjligen vissa regnstänk i södra Sverige.

Men finns det då några ställen man bör undvika på nyårsaftonen? I stora delar av fjällen bör man i alla fall klä på sig lite extra innan man går ut.

– Ja, det får man göra för där blir minusgrader, blåsigt och snö, säger Sandra Andersson. Men annars i landet ska man kunna ta den tunnare jackan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".