Livsmedelsverket vill införa matkörkort

Personalen i restauranger och storhushåll kan för lite om hygien och det bidrar till att gästerna drabbas av matförgiftningar. Det anser Livsmedelsverket som utreder hur en obligatorisk utbildning i hälsa och livsmedelshygien skulle kunna se ut. Resultatet kan bli ett körkort för livsmedel.

Obligatorisk utbildning i mathygien finns i bland annat Danmark och Finland. I våras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda hur en sådan utbildning ska se ut kunna se ut i Sverige.

Enligt Lars Plym Forshell, veterinäröverinspektör på Livsmedelsverket, kan det bli ett slags körkort för alla som arbetar med livsmedel.

– Man har till exempel från Finland fått väldigt positiva signaler på ett sådant system. Vi får väldigt ofta höra från kommunala inspektörer att en hel del människor som är inblandade i livsmedelshantering saknar basala kunskaper, säger Lars Plym Forshell.

Även Smittskyddsinstitutet efterlyser ett körkort för bland annat restaurangpersonal. Det säger Birgitta de Jong, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Enligt henne beror många matförgiftningar på restauranger på att personalen inte förstår hur man ska hålla rent.

– Körkort tycker jag är en bra idé. Det visar ju att man någon gång fått undervisning om vad livsmedelshygien är. Tyvärr ser man vid många av de utbrott som har skett i landet att det saknas kunskaper i livsmedelshygien. Det är sorgligt att komma ut på ett ställe där man har orsakat en större matförgiftning och se att de inte förstår vikten av att tvätta händerna, säger epidemiolog Birgitta de Jong.

Livsmedelsverkets utredning ska vara klar nästa sommar.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se