Röstningslokal och rösträkning i Storbritannien.
Röstningslokal och rösträkning i Storbritannien. Foto: Jon Super/TT, Scott Heppell/TT

Storbritannien testar id-krav för att stoppa valfusk

Statssekreterare: Det handlar om att skydda vår demokrati
1:49 min

Storbritannien inför, på prov, krav på att visa upp ID när man ska rösta. I dag räcker det med att uppge namn och adress för att få rösta i de brittiska valen och de nya rutinerna kommer efter flera larm om riskerna för valfusk.

– Risken för valfusk förstör hela förtroendet för vårt valsystem, det här handlar om att skydda vår demokrati, säger Chris Skidmore till BBC:s Radio Four.

Skidmore är statssekreterare och är en av de som arbetar med regeringens pilottest av de nya id-kraven. Han hänvisar till en statlig rapport som i somras larmade om just riskerna med det nuvarande systemet.

I dag är det bara i Nordirland som id krävs i vallokalerna, medan det i England, Skottland och Wales räcker att uppge sitt namn och sin adress, för att kryssas av på listan över röstberättigade.

Till att börja med införs testet med id-krav i de lokala valen 2018, i ett antal utvalda städer och områden. Där ska man testa både att använda id-kort, pass, körkort och i vissa fall att de röstberättigade kan visa upp sina räkningar för att styrka sin identitet.

Men alla är inte positiva till det nya systemet.

– Hade det verkligen funnits ett problem med valfusk hade alla varit för det här, men det har vi inte och nu riskerar det istället att slå emot fattiga som inte har Id-kort eller pass, säger Ken Livingstone, före detta borgmästare i London till BBC.

Livingstone tror att det särskilt kommer vara arbetarpartiet Labours anhängare som påverkas.

Flera andra politiker har ställt sig bakom id-kraven, med argumentet att de flesta i dag redan använder id-kort dagligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".