Bildkollage med John McCain och Lindsey Graham.
De republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham vill straffa Ryssland hårdare. Foto: AFP/AP/TT

Republikaner går emot Trump om Ryssland

"Vi ska sätta ihop sanktioner som träffar Putin och hans inre krets"
1:47 min

Ett par tunga senatorer i USA:s kongress utmanar den tillträdande presidenten Donald Trump och vill införa fler sanktioner mot Ryssland.

Säkerhetstjänstens anklagelser mot Ryssland om dataintrång har avfärdats av Donald Trump, men de republikanska senatorerna Lindsey Graham och John McCain vill straffa Ryssland och de har 99 av hundra senatorer med sig, enligt Lindsey Graham.

– 99 av oss tror att ryssarna gjorde det här och vi ska göra något åt det, sa Graham till tv-bolaget CNN i går och talade om 99 av de 100 senatorerna i kongressen.

– Vi ska sätta ihop sanktioner som träffar Putin och hans inre krets för att de har blandat sig i det amerikanska valet, fortsatte hon.

USA har redan sanktioner mot Ryssland, men de republikanska senatorerna Lindsey Graham och John McCain vill har fler, direkt riktade mot den ryske presidenten.

De går därmed på rak kollisionskurs mot sitt eget partis tillträdande president Donald Trump.

Donald Trump har avfärdat det som "löjligt" att Ryssland försökte påverka valet, eller ens är skyldigt till dataintrång. Ryssland har tillbakavisat anklagelserna.

Den föreslagna utrikesministern, Rex Tillerson, har som oljebolagsdirektör varit kritisk till sanktioner mot Ryssland. När senaten snart ska förhöra honom blir svaren om hans förhållande till president Vladimir Putin, sanktioner mot Ryssland och dataintrången avgörande för om han blir godkänd. Republikanerna har bara två rösters majoritet i senaten.

Samtidigt planerar den avgående administrationen att straffa Ryssland, det har president Obama sagt nyligen, bland annat efter kritik mot USA:s lama reaktion efter att ha pekat ut Ryssland som hackare.

Barack Obama har bråttom. Enligt tidningen Washington Post letar hans jurister efter möjligheter att utöka ett tidigare presidentdekret för att skärpa sanktionerna.

Ambitionen sägs vara att låsa beslutet så gott det går för att Donald Trump ska få svårt att ändra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".