Plan för eldupphör i Syrien

Hör vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström
1:54 min

I Syrien kan ett nytt eldupphör träda i kraft vid midnatt. Det är Ryssland och Turkiet som förhandlat fram den senaste överenskommelsen, som om den håller ska leda till nya fredssamtal.

Den syriska regeringsarmén och dess allierade ska liksom den väpnade oppositionen lägga ner sina vapen vid midnatt. Eldupphöret gäller över hela Syrien men omfattar inte terrorklassade grupper.

Vilka grupper som avses som terrorklassade är dock ännu oklart då Turkiet och Ryssland historiskt haft olika uppfattningar om det.
Överenskommelsen har förhandlats fram av Ryssland och Turkiet, varken USA, FN eller EU har varit inblandade.

Turkiet och Ryssland har de senaste veckorna haft ett allt närmare samarbete i Syrienfrågan, även om de i grunden står på olika sidor där Ryssland gör allt för att rädda president Assad vid makten och Turkiet anser att en framtida lösning för Syrien inte kan innefatta Assad.

Det är ännu oklart hur länge ett eldupphör är tänkt att gälla men tanken är att om det håller ska samtal mellan den syriska regeringen och oppositionen hållas i Kazakstan. Samtal som ska ledas av Ryssland och Turkiet.

Men fortfarande finns det många osäkerheter. Den saudistödda oppositionen säger till exempel att de inte hört någonting om eventuella fredssamtal, men att de däremot stöder ett eldupphör om det blir verklighet.

Många viktiga detaljer lyser också hittills med sin frånvaro som till exempel hur eldupphöret ska övervakas, hur länge det ska gälla och i vilka områden hjälptransporter ska släppas in.

Klart är att det i alla fall blir Rysslands roll att övertyga den syriska regeringen och dess allierade medan Turkiet ska övertyga den sunnidominerade oppositionen.

Enligt uppgifter i Turkiet finns en färdig plan, men Turkiet och Ryssland ägnar nu dagen åt att övertyga parterna i Syrienkonflikten om att följa planen.

Vid flera tillfällen tidigare har lokala vapenvilor förhandlats fram i Syrien, ofta med USA som en av parterna i samtalen. I den här uppgörelsen, om den blir verklighet, lyser USA helt med sin frånvaro. Det är istället Turkiet som tagit stormaktens plats och som nu tycks distansera sig allt mer från sin Natokollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".