Ökad vinst för Electrolux

Världens största vitvarutillverkare, svenska Electrolux, lämnade på tisdagen sin halvårsrapport. Försäljningen har ökat med ett par procent, och det är USA och Latinamerika som är de bästa marknaderna just nu.

– Vår tvättsida och vår spissida går väldigt bra i Nordamerika men även diskmaskiner. I Sydamerika går våra nyligen introdocerade spisar men även våra kylprogram bra, säger Hans Stråberg, vd för Elektrolux.

Electrolux tuffar på. Försäljningen första halvåret i år ökade med ett par procent jämfört med förra året och vinsten före skatt var 2,9 miljarder kronor.

Fortsätter flytta produktion till Asien
USA och Latinamerika är alltså ljuspunkterna för Electrolux under det gångna halvåret, men i Europa ökar inte försäljningen av vitvaror. Och flytten av fabriker från högkostnadsländer i väst till främst Asien kommer därför att genomföras som bolaget tidigare meddelat.

– Vi tittar nu på våra enheter över hela världen och jag uppskattar att ungefär hälften av våra fabriker i högkostnadsländer är i riskzonen.

Fabriker i Spanien och Italien stängs
I dag meddelade Elektrolux att en kylskåpsfabrik i Spanien och en fabrik för gräsklippare i Italien ska stängas. Electrolux bekymmer är att metallerna i kylskåpen och spisarna blir allt dyrare.

– Vi har haft extrema stålprisökningar men även plastsidan har ökat extremt så att vi ser under 2005 att det uppgår till över fyra miljarder mer än vad vi hade förra året.

Hot mot Electrolux position
Och det finns ett hot mot Electrolux position som världens största vitvarutillverkare. Värste konkurrenten Whirlpool har gett sig in i budstriden om världen fjärde största vitvarutillverkare skuldtyngda amerikanska Maytag.

Och lyckas Whirlpool köpa Maytag tar bolaget över som världens största vitvarutillverkare. Electrolux kan då få det tuffare främst i USA, bolaget bästa marknad just nu.

Men Hans Stråberg tror inte att Whilpool kommer att få stora fördelar av att köpa Maytag.

– Det är ju en väldig turbulens kring affären och jag tror inte att vi har sett slutet på historien än, säger han.

Vad ska ni göra om Whirlpool får Maytag?

– De får vi väl se. Jag tror att det är en rätt så tuff resa de har framför sig i så fall.

Erik Palm
erik.palm@sr.se