Poliser i centrala Berlin
Polis i centrala Berlin. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Nytt gripande efter Berlinattentatet

Åklagare uppger att en 40-årig man gripits med anknytning till terrorattacken i Berlin den 19 december, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den gripne misstänks ha fungerat som kontaktperson för Anis Amri, den misstänkte gärningsmannen bakom dådet som innebar 12 människors död, rapporterar Der Spiegel, med hänvisning till säkerhetskällor. Han uppges vara tunisier, bosatt i Berlin, enligt tidningen.

Mannen greps vid ett tillslag mot hans lägenhet och affärslokal i stadsdelen Tempelhof.

Enligt myndigheterna hade den misstänkte, nu avlidne, Anis Amri sparat numret till den 40-årige tunisiern i sin telefon.

"Vidare utredning visade att han kan ha kopplingar till attacken", skriver den federala åklagarmyndigheten i ett uttalande.

I morgon kommer besked om myndigheterna ska begära honom häktad.

Tidigare uppdagades även nya uppgifter om Anis Amris flyktväg. Amri reste med buss från Nederländerna till Frankrike innan han fortsatte till Italien, där han senare sköts ihjäl efter att ha gått till angrepp mot poliser, enligt AFP, som hänvisar till källor nära utredningen.

Amri ska ha gått på en nattbuss i den nederländska staden Nijmegen, nära tyska gränsen, och rest till Lyon i Frankrike. Därifrån fortsatte han enligt källorna till den lilla staden Chambery, varifrån han tog sig till Milano i norra Italien. Hur den misstänkte gärningsmannen lyckades lämna Tyskland är fortsatt oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".