Två tjejkompisar på en galleria.
1 av 3
Foto: Gorm Kallestad/TT
Pegah Afsharian och Natassia Fry, grundare av Kompis Sverige
2 av 3
Pegah Afsharian och Natassia Fry, grundare av Kompis Sverige Foto: Lotta Myhrén/SR
Emma Hammar, en av grundarna av Kompisbyrån
3 av 3
Emma Hammar, en av grundarna av Kompisbyrån Foto: Lotta Myhrén/SR

Stort intresse att möta nyanlända

"Det finns fler initiativ som passar olika personer"
1:48 min

Intresset att engagera sig för nyanlända har ökat stort. Många har tagit uppdrag inom Röda korset, andra söker sig till olika kompisförmedlingar, där etablerade svenskar och nyanlända träffas.

Det finns en rad olika kompisförmedlingar, där idén är att en etablerad svensk och en nyanländ ska mötas, ett möte som kan leda till nya erfarenheter och på sikt kanske också vänskap.

Kompisbyrån, som startade 2014, har växt under åren och finns nu på nio orter i Sverige. Under 2015 matchades 2 000 personer, förra året över 4 500 personer.

– Jag tror dels att det finns fler initiativ som passar olika personer i olika delar av livet. Jag tror också att flera personer har personliga erfarenheter, så det känns närmare. Men sedan tror jag också att folk i allmänhet har en nyfikenhet, det märker vi hos våra deltagare, att de vill lära känna en ny person, en ny kompis, säger Emma Hammar, en av grundarna av Kompisbyrån.

Det finns flera liknande tjänster, med olika upplägg. Individuell människohjälp, IM, har också märkt en ökning och har fjolåret matchat cirka 600 personer.

Kompis Sverige, som startade sin verksamhet i maj 2013 hade en stor ökning av intresseanmälningar under flyktingströmmen hösten 2015, men nu har intresset minskat.

– Det är inte alls det trycket längre, det är något vi pratar mycket om och som är lite frustrerande från vår sida. Det är nu vi ser att många av de som kom under den hösten till Sverige nu har börjat studera på SFI och nu mer än tidigare vill träffa en kompis eller någon att tala Svenska med efter skolan, säger Natassia Fry är en av grundarna av Kompis Sverige.

Röda Korset som engagerar över 32 000 volontärer, har märkt en kraftig ökning av antalet intresserade, inte minst under förra hösten då antalet volontärer steg med 5 000 personer, de flesta är fortfarande kvar.

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".